Lumileds uvedl na trh čističku vzduchu s UV-C LED

David Ruth | Výrobci LED,Zajímavé využití LED | 6.5.2024

Světoznámá nizozemská společnost představila přenosnou čističku vzduchu Philips GoPure GP5611. Ta je designovaná tak, aby se vešla do držáků na nápoje v autech. Kromě filtrování prachu a alergenů z automobilových interiérů dokáže s využitím LED technologií ničit viry a bakterie.

Čistička sestává z několika funkčních jednotek. Základem je filtr na velmi jemné částice „SaniFilter Plus“. Ten podle sdělení společnosti Lumileds dokáže vychytat 99 % částic do velikosti 0,004 µm, což bylo testováno v německých laboratořích IUTA. Z interiéru auta tak může odstranit většinu běžných alergenů, jako jsou pyly, roztoči, spory plísní a zvířecí srst, ale také viry a bakterie.

Kazeta „HESAMax“ naplněná dvěma druhy sorbentů pak odstraňuje ze vzduchu chemikálie a nebezpečné plyny, včetně formaldehydu, toulenu a výfukových plynů. Uhlíková složka odstraňuje nepříjemný zápach.

Nakonec je zde ona část s UV-C LED. Ultrafialové záření typu C v rozmezí 100-280 nm vlnové délky je obecně známé tím, že dokáže ničit viry a bakterie. Použité ultrafialové diody nechala Lumileds otestovat v laboratoři KR Biotech Lab na účinnost vůči nechvalně proslulému viru Sars-CoV-2. V laboratorních podmínkách dokázaly během pěti minut zabít 99 % virů na Petriho misce.

Z hlediska údržby je potřeba vyměňovat filtr a cartridge se sorbenty přibližně jednou za rok při běžném užívání. Dle vyjádření představitele společnosti dokáže čistička profiltrovat vzduch v průměrném rodinném autě během 10 minut. Napájení je řešeno skrze USB

Zdroje: ledinside.com, lumileds.com

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (1 hlasováno, průměr: 5.00)
Loading...

Žádné komentáře »

Zatím žádné komentáře.

RSS feed for comments on this post.

Zanechat komentář

O nás | Vydáváno s pomocí ARIGA s.r.o. | Powered by WordPress | Theme by Roy Tanck