Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 19.05.2024 - 19:32:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Satelitní alternativy k družicím Astra 1 na 19,2° východně: 36°, 28,2° a 26° východně - druhá část

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 07.05.2024


Příjem ze satelitu stále ještě může mnoho nabídnout. Tento článek představuje některé zajímavé alternativy k německým programům z družicového systému Astra 1 z orbitální pozice 19,2° východně. Které alternativy satelitních programů k družicím Astra 1 na 19,2° východně můžeme očekávat na orbitální pozici 39°, 42° a 52° východně, už ukázala
první část článku. Nyní přinášíme podrobnější pohled na různé programy a pořady, které lze přijímat satelitní parabolou z orbitální pozice 36° východně (Eutelsat 36B), z 28,2° východně (Astra 2E, Astra 2F a Astra 2G) a z 26° východně (Badr 8).


Většina satelitů disponuje několika zónami ozáření. To neznamená nic jiného, že většinou nemůžeme sledovat všechny kanály vysílané na satelitech, a to ani s velmi velkou parabolickou anténou. Také bychom měli mít na paměti, že na exotických satelitech můžeme objevit i mnoho rozhlasových programů, které nás rovněž mohou ponořit do zcela nových světů. Vyplatí se tedy to, že některá přijímací zařízení (komplety) lze rozšířit o další parabolu. Ať už jsou paraboly pevně nasměrovány na zajímavé družice nebo jsme se rozhodli pro antény multifeed nebo s rotátorem.


Eutelsat 36B na orbitální pozici 36° východně

Velkou rozmanitost, volně přijímatelných programů sice orbitální pozice 36° východně nenabízí, ale za to přináší několik skutečně exotických programů. K nim je možné počítat především dva transpondery s televizními programy z Gruzie. Země se nachází na východním pobřeží Černého moře na Kavkaze a tak na rozhraní mezi Evropou a Asií. Gruzínské televizní kanály jsou jednak zrcadlovým obrazem bohaté kultury a přibližují nám každodenní život regionu, který vůbec není ve centru naší pozornosti. Jako v bývalé sovětské republice je tady patrný ruský vliv. To je nakonec možné vidět i v místní filmové produkci. Kromě toho se na gruzínských kanálech vysílají i filmy a seriály z Ameriky.

Dále se na orbitální pozici 36° východně nachází několik televizních stanic z Iráku. Od roku 2023 v zemi na Blízkém východě už opravdu není klid. Pamatujeme si válku v Iráku, pak následovala občanská válka a další válka proti Islámskému státu. Oficiálně sice válečné operace skončily už v roce 2017, avšak to, že se Irák dosud nachází v jakémsi výjimečném stavu, můžeme se dozvědět i z jeho televizních programů. Jen stěží nám zprostředkovávají dojem bezstarostného života v míru a bez diktátu. Tyto obrázky sice není možné pokládat za lehkou zábavu, ale pomohou nám alespoň o trochu lépe porozumět událostem v této zemi, která je kolébkou kultur starých tisíce let.


Astra 2E, Astra 2F a Astra 2G na orbitální pozici 28,2° východně

Britská satelitní pozice Astra 2 je především známá pro svou britskou úzkou zónu ozáření, která ve střední Evropě většinou neumožňuje příjem atraktivních domácích kanálů BBC, ITV, Channel 4 a Channel 5 s přiměřenými náklady, protože jsou potřebné paraboly s průměrem více jak 2 metry. Avšak satelity mají i evropskou zónu ozáření, kterou lze zachytit ve velké části evropského kontinentu s malými parabolami. V této zóně můžeme sledovat s běžnými anténami mnoho, někdy až skutečně exoticky působících tematických kanálů. K nim patří zejména stanice z Indie a Pákistánu, ale i britské stanice, které jako cílovou skupinu oslovují diváky indického subkontinentu, kteří žijí ve Velké Británii a v Evropě. Přibližují nám aktuální dění a kulturu tohoto regionu. Zajímavé jsou tyto programy už jen proto, že je v současnosti velmi obtížné dostat se k indickým a pákistánským programům z jiných satelitních pozic.

Orbitální pozice 28,2° východně je zajímavá i pro hudební fanoušky, kteří aktuálně v evropském svazku mohou najít asi deset stanic. Včetně programů „That’s 60s“, „Now 70s“, „Now 80s“, „The Box“ a „4Music“. Další programy navíc obslouží široké spektrum současné populární hudby. Které volně přijímatelné stanice přicházejí z evropského svazku britské pozice družice Astra 2, se někdy mění. Pro nás DX-ery tak pozice zůstává zajímavá, protože je zde vždy něco nového a co stojí za to vidět i objevit.


Badr 8 na orbitální pozici 26° východně

Orbitální pozice 26° východně je historická arabská satelitní pozice. Pokrývá Blízký východ a severní Afriku velkým množstvím volně přijímatelných televizních programů v arabštině. K tomu se využívá celkem pět satelitů na orbitálních pozicích 25,5° východně a 26° východně. Z nich čtyři fungují jen ve svazku MENA (Middle East and North Africa - Střední východ a severní Afrika), které vlastně pokrývají signálem pouze cílovou oblast a ve střední Evropě je takřka vůbec nemůžeme přijímat. Výjimkou je družice Badr 8, která byla uvedena do provozu teprve na konci roku 2023 a která m. j. disponuje svazkem EMENA (Europe, Middle East, and North Africa). To znamená Evropu, Střední východ a severní Afriku. V tomto svazku EMENA, který je možné ve střední Evropě dobře přijímat již s průměrem paraboly 90 cm, přichází na více než dvaceti kmitočtech asi 140 televizních programů. Velká část z nich je ve vysokém rozlišení (HD).

Již samotná orbitální pozice 26° východně stojí za to, protože tady už dávno všechny programy nevysílají v arabštině. Řada stanic vysílá v angličtině, buď výhradně nebo aspoň částečně. K nim patří m. j. sedm kanálů z Dubaje, Bahrain International z Bahrajnu a KTV2 z Kuvajtu. Zajímavý pohled na zemi a na kulturu poskytují státní kanály, jako např. z Eritreje, Džibutska, Jordánska, Libanonu, Saúdské Arábie, Kataru, Maroka a dalších. Také existuje široké spektrum zábavních kanálů, které vysílají především arabskou produkci.

Velmi zajímavá je i řada sportovních kanálů jako je KTV Sport 1, KTV Sport 2 a AL Kass 1AL Kass 4, které vysílají nejen kopanou apod., nýbrž i velbloudí dostihy, které v nás zanechají více než exotický dojem. Televizní nabídku doplňují vedle arabských zpravodajských stanic i mezinárodní kanály jako TV5, France 24 a BBC, které jsou zastoupeny až třemi verzemi programů v angličtině, francouzštině a arabštině.

Družice Badr 8 je každopádně jedním z nejužitečnějším cílů DX-erů. Tady je možné opravdu hluboko proniknout do celého arabského světa a poznat, jak je to rozdílné mezi západní Afrikou a Arabským poloostrovem. Vedle televizních programů můžeme objevit na orbitální pozici 26° východně i více než osmdesát rozhlasových stanic z regionu.


S využitím zdroje: Thomas Riegler, Digitalfernsehen.de, 4. 5. 2024, volně upraveno a doplněno


Pokračování:

V dalším, už třetím pokračování se podíváme na satelitní příjem z orbitální pozice 16° východně (Eutelsat 16A) a 9° východně (Eutelsat 9B). se podíváme na satelitní příjem z orbitální pozice 16° východně (Eutelsat 16A) a 9° východně (Eutelsat 9B).



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.04.2024 • Satelitní alternativy k družicim Astra 1 na 19,2° východně: 39°, 42° a 52° východně - první část
21.04.2024 • Max přináší podrobnosti o předplatném před spuštěním v Česku a na Slovensku
02.04.2024 • Skvělé filmy i dechberoucí dokumenty v dubnu na freeSATu
02.04.2024 • Skvělé filmy i dechberoucí dokumenty v dubnu na Skylinku
28.03.2024 • Telly přidává čtyři nové stanice, Warner TV i Sporty TV [ 1 ]
27.03.2024 • Warner TV spustila testovací smyčku, volné vysílání začne 2. dubna

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist