CDR.cz - Vybráno z IT

SpaceX má nové obleky pro výstup do širého vesmíru

Zdroj: Shuttestock

SpaceX nedávno představila nové skafandry určené pro výstupy do volného kosmického prostoru. Tyto inovativní obleky nabízejí astronautům větší pohyblivost a bezpečnost během jejich činnosti mimo vesmírné lodě.

Už dlouho je známo, že SpaceX pracuje na vývoji těchto skafandrů. Nicméně až doposud se veřejnost nedočkala bližších informací ohledně jejich vzhledu a funkčnosti. Nedávná prezentace SpaceX, která zahrnovala krátké video a aktualizaci webových stránek, nám konečně poskytla podrobnější pohled na tyto kosmické obleky. Zároveň členové mise Polaris Dawn, pro kterou jsou tyto skafandry určeny, zveřejnili fotografie, které nám umožňují nahlédnout do toho, jak tyto obleky budou vypadat v praxi. Start mise se očekává letos v létě, jak informuje SpaceX.

Zdroj: Shutterstock

Během vývoje se firma zaměřila na zajištění maximální pohyblivosti a komfortu pro astronauty při jejich práci mimo vesmírnou loď. To vedlo k integraci nových materiálů, výrobních procesů a technických inovací, které umožňují větší flexibilitu a zároveň zachovávají bezpečnost posádky. Helma skafandru, vyrobená pomocí 3D tisku, disponuje vylepšeným hledím minimalizujícím odrazy, stejně jako vylepšenými Heads-up displeji a kamerou pro poskytování důležitých informací během výstupů do vesmíru.

Jedním z klíčových aspektů nového skafandru je jeho škálovatelný design, který umožňuje výrobu obleků pro různé typy těl astronautů. Tento krok směřuje k širší dostupnosti vesmíru pro celé lidstvo, což je dlouhodobým cílem SpaceX. Mise Polaris Dawn, při které budou tyto skafandry poprvé použity na nízké oběžné dráze, představuje první krok k využití této nové technologie ve vesmírných misích. Nicméně konečným cílem SpaceX je podpora budování lidských základen na Měsíci a měst na Marsu, což vyžaduje masovou výrobu těchto skafandrů a dalších kosmických technologií. Tento ambiciózní plán je ztělesněním snahy o zajištění, aby lidský život naší planety nebyl limitován pouze na jednu kosmickou oblast.

Diskuse ke článku SpaceX má nové obleky pro výstup do širého vesmíru

Úterý, 7 Květen 2024 - 09:23 | Honza1616 | Čistý clickbait. Ale čemu se divím na této...

Zobrazit diskusi