Roštěná s rýží: Recept na tradiční nedělní oběd

Roštěná s rýží je pokrm, který nevyžaduje mnoho kuchařských znalostí. Díky rozpadajícímu se masu je oblíbená jak mezi dospělými, tak mezi těmi nejmenšími. Umíte ji správě připravovat?

Roštěná s rýží patří mezi klasiky staré české kuchyně, kterou nikdy nikdo nepohrdne ani dnes. V mnoha hospodách a restauracích je roštěná stále součástí jídelníčku, dokonce patří mezi ty slavnostnější pokrmy, takže pokud nevíte, co k nedělnímu obědu, rozhodně vyzkoušejte roštěnou s rýží.

Roštěná s rýží

Dnes už existuje mnoho variant na toto jídlo. Jak již sám název napovídá, hovězí roštěná s rýží se připravuje převážně z hovězího masa, konkrétně z hovězího zadního (roštěnec). Pokud hovězímu masu moc neholdujete, můžete sáhnout i po vepřové kýtě. Základem je dokonale rozpadající se maso a výtečná omáčka.

Recept na roštěnou s rýží

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření:2 hodiny Celkový čas:2 hodiny 15 minutPorce:4 porce

Připravit vynikající nedělní oběd není nic složitého. Stačí vám pár plátků hovězího zadního, cibule, sůl, pepř a hořčice – a během dopoledne máte připravenou výtečnou vídeňskou roštěnou s rýží, která chutná jak dětem, tak dospělým. Recept na takto připravované maso na šťávě s rýží je velmi jednoduchý a nevyžaduje mnoho surovin.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Roštěnky pořádně omyjeme a zbavíme nevhodných kousků (blány, tuk apod.).
  2. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, a nakonec potřeme hořčicí.
  3. Takto připravené maso obalujeme v mouce.
  4. Sádlo vložte do hrnce a nechte rozehřát.
  5. Cibuli nakrájejte najemno a vložte do hrnce s rozpáleným sádlem.
  6. Plátky roštěnky zprudka opečte na cibulce.
  7. Podlijte vodou a duste doměkka.
  8. Jakmile je maso zcela měkké, vyjměte ho z hrnce a šťávu zahustěte jíškou z mouky a vody.
  9. Maso vraťte do hrnce, krátce povařte a podávejte s rýží.

Tipy

  • Šťávu můžete zahustit i krajícem chleba, důležitá je chlebová kůrka. Aby se vám povedla co nejlepší omáčka k rýži, je zapotřebí, aby se roštěnky dostatečně dlouho dusily. Maso bude měkké a omáčka bude poctivá a chuťově výrazná.
  • Pro ještě lepší chuť podlévejte roštěnou hovězím vývarem.
  • Stejným způsobem můžete připravit i vepřovou roštěnou s rýží. Pokud máte hovězí příliš tuhé, můžete si ho naložit den předem do oleje, citronové šťávy a koření. Následující den ho velmi pomalu a dlouze duste.

S čím roštěnou podávat?

Ideální přílohou k roštěné je vařená rýže nebo také houskový knedlík. Dušená roštěná s rýží se také často podává s nakládaným zelím, které zvýrazňuje chuť tohoto pokrmu. Další oblíbenou přílohou je bramborová kaše nebo pečené brambory. Dokonce existuje i varianta s těstovinami.

Jak ozvláštnit roštěnou

Přidáním zeleniny jako je paprika, rajčata, cuketa nebo mrkev, můžete dodat jídlu svěží a lehkou chuť. Zelenina také dodá jídlu barvu. Další variací tohoto pokrmu může být roštěná na houbách s rýží, stačí do jídla přidat sušené houby nebo žampiony. 

Zdroj: recipes.co.nz, washingtonpost.com


Další tipy na recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.