Medicína

Lék před řízením je podceňované riziko


Kategorie: Volně prodejné léky Aktuality 
07.květen 2024

Některé druhy léků mohou mít výrazný dopad na chování za volantem. Jedná se přitom i o léky, které Češi běžně používají, např. antihistaminika, která tlumí alergie. Velmi nebezpečná pak umí být kombinace léků s alkoholem. Podle společnosti, která se zaměřuje na kompenzace po dopravních nehodách, může mít přítomnost léků v krvi vliv i na odškodnění.

 

Zatímco u alkoholu a drog je destruktivní dopad na bezpečnost na silnicích jasný, existuje celá řada běžně užívaných léků, které situaci také zhorší. Skupina je pestrá a široká. Jedná se hlavně o hypnotika, antihistaminika, sedativa a další. Lidé je užívají, když potřebují tlumit bolest, dostat pod kontrolu deprese nebo alergii. Často se ani neprostuduje příbalový leták léčiva, kde jsou uvedeny vedlejší i nežádoucí účinky.

Medikace může mít hned několik nepříznivých účinků pro řízení - nevolnosti, závratě, zvlášť nebezpečné je utlumení pozornosti a prodloužení reakčních časů.

Reakce organismu na medikaci dokáže být nepředvídatelná. Je proto zásadní si přečíst příbalový leták a zjistit, jaké vedlejší účinky může látka mít. Je dobré nově předepsané léky konzultovat s doktory, a to právě s ohledem na řízení vozidla. Pokud dojde k havárii a ukáže se u řidiče užívání léku, kde je v příbalovém letáku explicitně uvedeno, že má vliv na pozornost, je to výrazná komplikace.

Podle odborníka je důležité i to, jak přesně se nehoda stala. Ze zkušenosti společnosti se zkoumá, zda nehodu ovlivnila skutečnost, že měl jeden z řidičů léky utlumenou pozornost. Zjišťuje se, zda by za jiných okolností mohl nehodě zabránit, takže by byly škody menší, případně žádné. Jestliže se podaří roli léků prokázat, je odškodnění přinejmenším kráceno, někdy o něj řidič přijde úplně.

Řízení pod vlivem omamných látek zákon zakazuje. Pro ty, kteří přesto riskují své i cizí zdraví, je důležité vědět, že alkohol se s celou řadou léků nesnáší úplně dobře. V pozdním jaru, kdy na sliznice útočí celá řada alergenů, je aktuální upozornění na rizika antihistaminik, která tyto nepříznivé účinky tlumí. Tyto medikamenty, stejně jako například některá antidepresiva, zesilují působení alkoholu. Mix medikamentů a alkoholu je na silnici velmi nebezpečný a samozřejmě se podepisuje i na odškodnění. (www.vindicia.cz)

Dle TZ

www.shrcut.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová