V Japonsku bude v roce 2024 zahájen výzkum pěstování nových zubů u lidí

Japonští vědci vynalezli lék pro lidi, kterým z nějakého důvodu chybí stálé zuby.

Skupina japonských vědců z Kitanova lékařského výzkumného ústavu plánuje v září zahájit testování léku na léčbu aplazie zubů. Informuje o tom publikace The Mainichi.

Praktické použití léku se plánuje zahájit za šest let.

Aplazie zubů je stav, kdy v mladém věku chybí zuby v čelisti, což ztěžuje používání zubních náhrad a implantátů. Vyvíjený lék působí na zárodky zubů. Výsledné vytvořené zárodky budou schopny nahradit neprořezané nebo ztracené zuby.

Předpokládá se, že vrozené selhání zubů postihuje asi 1 % populace. Absence šesti a více zubů je dědičná a postihuje asi 0,1 procenta populace,“ uvádí se v dokumentu.

Podle institutu budou do studie vybráni muži bez zjevných zdravotních problémů ve věku od 30 do 65 let, kterým chybí jeden nebo více zubů. Lék jim bude podáván nitrožilně. Výzkum potrvá do srpna 2025.

Lék na obnovení růstu zubů deaktivuje protein USAG-1, který potlačuje růst zubů. Tým věří, že v budoucnu bude možné nechat růst zuby nejen lidem s vrozenými chorobami, ale také těm, kteří o zuby přišli v důsledku zubního kazu nebo úrazu,“ uvádí se v publikaci.

Odborníci již v roce 2018 provedli studii na zvířatech. Podobným způsobem se jim podařilo vypěstovat zuby u myší a fretek.

Zdroj: The Mainichi