Když je něco jako med, znamená to, že je to sladké, krásné, pohodové. V angličtině se „honey“ označuje nejen med, ale i miláček. Jde zkrátka o zlato v jakékoli podobě. Co o něm víte vy? Nejčastěji lidé med využívají jako zdravější alternativu cukru. Povolají jej společně s citronem a vylepší si s nimi čaj, aby zahnali neduhy. Med je slast a zdraví v jedné sklenici.

Jak med účinkuje při nachlazení?

Někteří si myslí, že med je placebo, sladké ochucení hořkého čaje. Kdepak, medík má opravdu schopnost ničit bakterie. Mohou za to již včeličky, které při opylování do medu vkládají peroxid vodíku, a ten má významné oxidační účinky. Med navíc působí i zevně, má silné regenerační účinky, osvědčil se i při léčbě kožních postižení jako vředů, popálenin nebo i proleženin.

Med omlazuje?

Ano, i takto to lze popsat. Jelikož regeneruje, umí omladit pokožku, vyzmizíkuje vrásky a projasní pleť. Potírat se však samotným medem by bylo kontraproduktivní, lepkavá hmota by samozřejmě přilákala vosy, takže byste dosáhli nechtěného efektu botoxu. Zkuste však různé masky s příměsí medu, vyjde vás to levněji než drahá kosmetika. Med jako takový v ní také najdete, hledejte i v té vlasové péči. Pokud si chcete užít účinky medu v jeho naturální podobě, osvědčí se peeling rtů s pomocí medu a krystalků cukru. Ten obrousí šupinky, med pokožku zjemní a ještě si to rádi slíznete.

Med a jeho antioxidační účinky

Zkusili jste někdy medovou masáž? Ta je totiž významně detoxikační. Speciálními hmaty se hněte kůže, med se zapracovává do pokožky. Jeho léčivé látky prostoupávají strukturami kůže, jak se působí na reflexní body, tělo se postupně uvolňuje. Bolest svalů a kostí ustupuje. A jak se hmotou hněte po kůži, tak ta se speciálními hmaty dostává z pórů zase ven. Zlatavá barvu medu se mění v šedou, což znamená, že med s sebou vytáhl všechny toxiny, které vám zatěžují tělo. Po proceduře je pleť sametová, a to i když lepkavou hmotu smyjete. Samotná tlaková terapie umí mírnit žaludeční, stření, ledvinové i jaterní nemoci.

Detoxikace těla s medem? Ano!

Na jaře držíme různé očistné kúry, podle expertů je však nesmysl hladovět. Na pročištění máme játra, tudíž se nemusíme prolévat jen vodou. Se zdravými potravinami to organismus zvládne také. A mezi ty s detoxikačním účinkem patří zase med. A jelikož zbavuje škodlivin, působí i v boji proti celulitidě. Lymfatická masáž s medem zbaví tělo zbytnělých tuků, které se na povrchu pokožky projevují právě hrbolky jako u pomerančové kůže.

Jak poznáte dobrý med? I podle toho, že ztuhne

Není nad to, když máte svého osvědčeného včelaře. Pokud má dobré reference a dělá svoji práci s láskou, můžete si být jisti kvalitou jeho výrobků. Není na škodu si zjistit, jaké úly má a kde. Měl by vám poutavě vyprávět o výrobě medu, když se ukáže, že oboru rozumí, nebude mít důvod jej šidit. A jak poznáte kvalitní med? Paradoxně i podle toho, co nás na něm rozčiluje. Ztuhnutí. Jde o krystalizaci, která mimochodem není cukernatění. Nejrychleji tuhnou květové medy, pomaleji medovicové lesní medy nebo akátové medy. I když vás uklidní, že to je v pořádku, přece jen byste asi chtěl ten táhlý med, s nímž si uděláte zálivku do salátu, že? Tuhnutí medu ovlivníte i tím, kde jej budete skladovat. Tuhnutí podporuje teplota kolem 14 °C. Pokud chcete, aby povolil, dejte jej do vodní lázně, která by měla mít do 50 °C, lze využít i horkovzdušnou troubu. Také můžete dát sklenku na topení, vyhněte se však rozehřívání na plotýnce v hrnci či v mikrovlnce.

Používáte rádi med?

info Hlasování bylo ukončeno.
Ano, dávám jej do čajů i jídla a používám i medovou kosmetiku. 29 %
Ano, ale stačí mi jen v kuchyni. 50 %
Vyhovuje mi spíš v kosmetice. 13 %
Nemusím ho. 8 %
Hlasovalo: 24

Zdroj: iGlanc.cz, Healthline, PharmEasy, ScienceDirect

Související články