Šťavnaté punčové řezy: Recept vhodný pro začátečníky

Připravte si punčové řezy. Patří k nejoblíbenějším dezertům. Vyzkoušejte recept na punčové řezy, které s trochou trápení zvládnou i začátečníci.

Objevovali se na pultech socialistických cukráren a mléčných barů už před hodně dlouhou dobou, ale záhadným způsobem si svou popularitu uchovaly dodnes.

Navíc byly punčové řezy populární nejenom v minulém režimu, ale naši předkové si na nich pochutnávali už v době první republiky. Sice se kvůli vysokému obsahu alkoholu a cukrů jedná o trochu kaloričtější laskominu, ale s tím se u takto dobrých dezertů musí počítat.

Punžový řez
Zdroj foto: noxnorthys / Shutterstock.com

Co jsou punčové řezy?

I když jsou punčové řezy napříč společností tak oblíbené, nejsou vlastně žádným velkým cukrářským uměním ve smyslu dekorování nebo práce s neobvyklými surovinami. Stěžejní část tvoří obarvený piškot. Ten může mít prakticky jakoukoliv barvu, a jenž je navíc namočený v odvaru z cukru a rumu. Jednotlivé vrstvy piškotu se pak slepí marmeládou, čímž vznikne několikavrstvá barevná buchta. Jako poleva se často používá citrónová poleva.

Během dlouhé historie se samozřejmě objevilo mnoho jeho variací. Pravé punčové řezy jsou však jenom jedny a v nich byste opravdu nenašli žádný krém nebo podobnou náplň. Tím ale nepopíráme, že kombinace barevného piškotu a například čokoládového krému společně s polevou nebude fungovat. Pouze to nebude punčový řez v pravém slova smyslu.

Kde se punčový řez vzal?

Bohužel podobně jako u dalších ikonických dezertů původ originálních punčových řezů neznáme. Dodnes totiž není jasné, kdy a koho vůbec napadlo obarvit piškotové těsto a v různých variacích jej slepovat marmeládou. Bonbónkem je pochopitelně máčení těsta v cukrovo-rumovém odvaru. Je obrovská škoda, že nemůžeme opěvovat toho génia, který už několika generacím přinesl delikátní laskominu, na níž si pochutnáváme dodnes.

Kombinace sladko-kyselo-rumové chuti se totiž v žádném jiném dezertu nenachází. Jednoduché punčové řezy nenaleznete, svou přípravou jsou o něco náročnější než jiné tradiční laskominy, ale i přesto si je můžete doma vyrobit. Pochopitelně si poměr všech surovin můžete upravit dle své vlastní chuti, avšak měli byste dbát na dlouholetou tradici dezertu. Na internetu byste totiž našli mnoho článků na téma punčové řezy recept.

Recept na punčové řezy

Punčové řezy pro začátečníky nejsou moc vhodné, ale my věříme, že se s naší pomocí s trochu složitějším receptem popasujete. Stačí, když dodržíte přesnou gramáž surovin a budete postupovat přesně podle receptury. Pro začátek rozhodně nedoporučujeme nikomu experimentovat, zvláště pokud punčové řezy na plechu pečete poprvé.

Příprava těsta

Suroviny na první plát těsta

  • 5 vajíček,
  • 100 g pískového cukru,
  • 100 g polohrubé mouky.

Příprava prvního piškotového patra je velice jednoduchá. Ve velké míse smícháme vajíčka společně s cukrem, a následně je vyšleháme do husté světlé pěny. Postupně přidáváme mouku, avšak v této chvíli si dejte na čas. Výsledné těsto by totiž mělo být krásně homogenní bez jakýchkoliv hrudek. Těsto pak vylijeme na plech a pečeme na 180 °C velice krátkou dobu. Klidně postačí i 5 minut, avšak konkrétní čas závisí na výkonu vaší trouby, a proto dbejte na zkušenosti. Punčové řezy jako z cukrárny totiž nesmí být ani syrové, ani vysušené.

Suroviny na druhý plát těsta

  • 5 vajíček,
  • 100 g pískového cukru,
  • 100 g polohrubé mouky,
  • špetku červené potravinářské barvy.

Postup přípravy těsta na druhý plát je totožný s tím prvním. Takzvané punčáky ale přeci vynikají svou barevností. Proto nesmíme zapomenout přidat ještě špetku červené potravinářské barvy, kterou pečlivě zapravíme do těsta. Dejte si záležet, aby bylo opravdu hezky obarvené, protože po vylití na plech a upečení vyjde najevo každá malá nepřesnost. Obarvené těsto taktéž vylijeme na plech a pečeme přibližně 5 minut. Opět si musíme dát pozor, aby nebyl piškot příliš vysušený.

Punčové řezy postup přípravy

Ještě než se pustíme do namočení piškotu do cukrovo-rumového odvaru, rozkrojíme oba piškotové pláty na poloviny. Právě v tuto chvíli přichází na řadu marmeláda, jež by ovšem neměla být příliš tuhá. V případě hodně husté marmelády je nejlepší její rozšlehání s troškou vodu. Neměli bychom to ovšem přehnat, aby nebyla rybízová marmeláda příliš tekutá.

Cukrovo-rumový odvar

V receptu na punčové řezy se dále dočteme, že je třeba první světlý plát potřít zředěnou rybízovou marmeládou a následně na něj přiložíme obarvený růžový piškot. V tuto chvíli přichází na řadu cukrovo-rumový odvar neboli rozvar na punčové řezy, jehož příprava vám nezabere více než několik málo minut.

Suroviny na cukrovo-rumový odvar

  • 250 ml vody,
  • 350 g cukru,
  • 5 g kyseliny citronové,
  • rumové aroma.

Příprava cukrovo-rumového odvahu je velice jednoduchá, a to i přesto, že je rumová chuť hodně charakteristická právě pro punčové řezy. Pokud by vám nestačil náš stručný popis pracovního postupu, můžete samozřejmě zapátrat po internetu a hledat domácí punčové řezy video. My zkušenější si ale dáme vařit vodu, kterou necháme lehce povařit s přidaným cukrem. Podle chuti pak přidáme kyselinu citrónovou a samozřejmě i rumové aroma. To nám udělá v odvaru neskutečnou parádu, neboť už v této chvíli se budete chutěmi olizovat.

Pomocí lžičky pokapeme cukrovo-rumovým odvarem slepený nenabarvený a růžový piškot. Stačí jen tak lehce, aby se do korpusu natáhlo aroma a chuť, takže byste rozhodně neměli používat sběračku. Tím pádem by se piškot příliš nasákl a nebyl by tak dobrý. Na tyto dvě vrstvy opět namažeme rybízovou marmeládu, položíme světlý nenabarvený plát a ten opět pokapeme trochou cukrovo-rumového odvaru. Punčové řezy na plech už jsou skoro hotové.

Doporučujeme: Připravte si také oblíbený recept na žloutkové věnečky

Zdroj foto: crabgarden / Shutterstock.com

Poleva na punčové řezy

U poslední barevné vrstvy se celý proces opakuje. Jakmile položíme a promažeme poslední plát, řezy zatížíme a necháme odpočívat. Ty nejlepší punčové řezy totiž musí minimálně 2 až 3 hodiny provlhnout, aby všechny vrstvy nasákly cukrovo-rumové aroma. Použitím malé zátěže se rozumí například plech. Ne aby vás napadlo shánět po domě závaží ve formě encyklopedií. Pak už stačí polít punčové řezy polevou.

Suroviny na punčovou polevu

  • moučkový cukr,
  • teplá voda,
  • citronová šťáva.

Příprava citrónové polevy je velice snadná, takže ji spousta hospodyněk dělá od oka. Recept na punčové řezy sice přesně udává gramáže, ale nejlepší bude, když si polevu vytvoříte přesně podle své chuti. Do cukru postupně přidáváme vodu a citronovou šťávu a neustále pořádně třeme. Směs bychom měli třít tak dlouho, dokud nám nevznikne krásně hladká a lesklá hmota.

Posledním krokem přípravy této lahodné laskominy je nalití vytvořené polevy na slepené piškotové pláty. Po nalití je nekrájíme ihned, necháme je několik desítek minut zaschnout, aby byla poleva dostatečně tuhá. Poté už se můžete pustit do krájení, a samozřejmě do konzumace.

Máte rádi řezy? Vyzkoušejte také tradiční medové řezy.

Jak připravit punčový řez ve slavnostnější podobě?

V moderních kuchařkách byste ale nalezli mnoho dalších variací na tento delikátní dezert. Klidně můžete použít i fondánovou polevu na punčové řezy, protože fantazii a novým chutím se skutečně meze nekladou. Pak se ovšem nabízí otázka, zda je lepší zachovat tradiční recepturu nebo se pouštět do experimentů s novými surovinami. Místo marmelády pochopitelně můžete použít i krém, ale pak už se nejedná o slavnostní punčové řezy.

Ne nadarmo se říká, že dokonalost už se vylepšit nedá a tyhle řezy jsou toho nedílným důkazem. Jak jinak by totiž mohl recept, vzhled a chuť překonat jednu světovou válku a 3 politické režimy.

Pravé punčové řezy chutnaly, chutnají a budou chutnat i našich potomkům za několik desítek let. A kdy se do jejich pečení pustíte vy sami doma?

TIP: Domácí tiramisu: Recept s jednoduchou přípravou

Zdroj: yumecipe.com, slovakcooking.com


Další recepty na koláče a moučníky

4.8/5 - (11 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.