Amerika si stále udržuje svou flotilu starších letounů B-2. Na údržbu vynaloží astronomické částky

Navzdory příchodu nástupce v podobě letounu B-21 Raider Spojené státy neopouštějí vývoj a provoz starších, těžko odhalitelných strategických bombardérů B-2 Spirit, píše web Breaking Defense. Přestože jich mají pouze 18, vynaloží na letouny tohoto typu až 7 miliard dolarů, v přepočtu cca 163 miliard Kč.

Taková je výše kontraktu, který Pentagon podepsal se společností Northrop Grumman, výrobcem letounů B-2. Smlouva předpokládá, že výrobce bude poskytovat podporu ve smyslu udržování operační připravenosti, ale také ve smyslu provádění různých vylepšení, aktualizací softwaru nebo servisu strojů na zemi.

Smlouva se týká pouze 18 strojů. Ačkoli bylo postaveno celkem 21 exemplářů bombardéru B-2, dva z nich postihly nehody (jeden havaroval, druhý byl poškozen požárem) a jeden slouží jako zkušební stroj.

Události jako nedávný „pochod slonů“, kterého se zúčastnilo až 12 strojů, znamenají, že Američané poslali do vzduchu cvičně většinu své flotily těžko odhalitelných strategických bombardérů.

Těžko zjistitelný strategický bombardér B-2 Spirit

B-2 Spirit je letoun vyvinutý podle vzoru z konce studené války. První z těchto strojů se vznesl do vzduchu v roce 1989, ale plánovaná velkosériová výroba se neuskutečnila – geopolitické změny a rozpad Sovětského svazu způsobily, že se USA zastavily na stavbě pouhých 21 kusů. Náklady na jeden stroj se odhadují na přibližně 2 miliardy dolarů.

Letoun B-2 Spirit je postaven v konfiguraci létajícího křídla s rozsáhlým využitím kompozitních materiálů. Stroj je dlouhý 21 metrů, má rozpětí 59 metrů a v půdorysu jeho průřez připomíná vodorovně naskládanou kapku. Konstrukce letounu byla podřízena snížení jeho efektivní odrazné plochy, a tím i možnosti detekce radarem.

Letoun s pohotovostní hmotností přes 71 tun může nést více než 22 tun výzbroje a jeho operační rádius přesahuje 4 000 km. Dolet stroje může být díky doplňování paliva za letu téměř neomezený.

Díky této schopnosti je jakýkoli cíl na celém světě v dosahu strojů startujících z domovské základny Whiteman v Missouri. Přesto Pentagon občas některé letouny B-2 znovu nasazuje, příkladem je nasazení tří letounů tohoto typu na letecké základně Keflavik na Islandu.

Současné plány Pentagonu počítají s vyřazením letounů B-2 v roce 2032. Jejich nástupcem se stane již provozovaný bombardér nové generace typu stealth, B-21 Raider.

Zdroj: redakce, breakingdefense.com, Wikipedia