Vědci pracují na výrobě zdravějšího bílého chleba

Vědci se snaží vytvořit nový druh chleba, který je stejně zdravý jako celozrnný, ale vypadá a chutná jako jeho bílý protějšek. Projekt, který je určen milovníkům bílého chleba, byl financován vládou s cílem zlepšit zdravotní účinky potravin ve Velké Británii. Výzkumníci plánují přidat do chlebové směsi malé množství hrachu, fazolí a obilovin, stejně jako otrub a pšeničných klíčků, které se z bílé mouky běžně odstraňují.

Výrobci chleba se v minulosti pokoušeli udělat své bílé bochníky zdravější přidáváním otrub do mouky, ale jejich zákazníkům se nelíbila jejich chuť a struktura. Výzkumný projekt je zatím v počáteční fázi.

Poslední fází bude testování nového chleba na lidech, aby se zjistilo, zda ho rozeznají od krájených bílých chlebů ze supermarketů, uvádí BBC.

První prototyp ze směsi běžné bílé mouky a přidaných obilovin a hrachu byl křupavější než bílé bochníky ze supermarketu – ale jinak vypadal a chutnal jako bílý chléb. Ještě je však třeba udělat spoustu práce. Doufá se, že by se výrobek mohl objevit na pultech supermarketů zhruba za dva roky. Výzkumný tým věří, že jejich přístup bude úspěšný, protože přidávají pouze vnitřní vrstvu otrub, která je méně aromatická a barevná. Tvrdí, že jí budou muset přidávat méně, protože používají jiná vysoce výživná, ale méně silně ochucená zrna.

„Kritici by řekli, že jde o podvádění lidí, aby zlepšili svůj jídelníček, ale odborníci na výživu by řekli, že nezáleží na tom, jak se to dělá – důležité je dostat ho lidem do krku, aby se zlepšilo jejich zdraví! Je však otázkou, zda tento nový přístup bude fungovat,“ dodali vědci.

zdroj: BBC