Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obnovitelné zdroje levnější elektřinu nepřinesou, tvrdí Němci. V čem jim čeští experti dávají za pravdu a v čem ne?

Náklady na výrobu elektřiny z větru a slunce neustále klesají. Podle německé studie to přesto neznamená, že by to mělo vést k celkovému zlevnění elektřiny na trhu. Ilustrační foto: Adobe Stock
Náklady na výrobu elektřiny z větru a slunce neustále klesají. Podle německé studie to přesto neznamená, že by to mělo vést k celkovému zlevnění elektřiny na trhu. Ilustrační foto: Adobe Stock

Aktuální německá studie dochází k závěru, že další rozvoj větrných a solárních elektráren nepovede k celkovému zlevnění elektřiny. Obnovitelné zdroje sice vyrábějí levněji, musí se ale počítat i s vyššími náklady na výrobu v plynových a dalších elektrárnách. Podle energetického experta Oldřicha Sklenáře je ale potřeba zohlednit i očekávané zdokonalení technologií a změnu chování spotřebitelů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Čím víc se podle německé vlády ve Spolkové republice postaví obnovitelných zdrojů, tím bude elektřina levnější. Země se totiž zbaví výroby proudu z uhlí či plynu, kterou dnes prodražují vysoké ceny emisních povolenek.

Zmíněný argument vychází z nízkých výrobních nákladů solárních a větrných elektráren, jejichž výkon a efektivita se díky modernizaci obou technologií neustále zvyšují. Rozvoj levných obnovitelných zdrojů ale ještě nemusí být zárukou levnější elektřiny, tvrdí nová studie vysokých škol Technische Universität Nürnberg a Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, z níž cituje týdeník Spiegel.

V týmu pod analýzou podepsaných ekonomů je například Veronika Grimm, členka Německé rady ekonomických expertů, která radí tamním vládním politikům. Jde o obdobu české Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Ekonomové ve studii nepopírají nižší nákladovost obnovitelných zdrojů. Upozorňují ovšem na to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější