Jízdy historickým vlakem i historickým autobusem, staré řemeslo i otevřené muzeum dopravy. Hamernický den se blíží
Hamernický den, zdroj foto: Západočeské muzeum
Hamernický den, zdroj foto: Západočeské muzeum

Jízdy historickým vlakem i historickým autobusem, staré řemeslo i otevřené muzeum dopravy. Hamernický den se blíží

7 května, 2024 0 Od Pavel Žižka

Jedna z nejvýznamnějších událostí na Rokycansku – Hamernický den se blíží. Stejně jako každý rok se i letos koná v areálu národní kulturní památky Vodní hamr Dobřív. Oslavy řemeslné práce se tu konají v sobotu 18. května.

Hamernický den je tradiční setkání kovářů, uměleckých kovářů, podkovářů, nožířů, mečířů, platnéřů a zbrojířů. Letos se bude konat již po jednatřicáté a v sobotu 18. května startuje v 9 hodin. Program tu potrvá až do šesti odpoledne.

Stejně jako v předchozích letech se v jeho rámci studenti kovářských škol a učilišť utkají v soutěži ve volné tvorbě Dobřívský cvoček a v kování hřebíků na čas. Celý Hamernický den pak obohatí nejen otevřená unikátní technická památka – vodní hamr, ale i kulturní program. Organizátoři připravili divadlo pro děti, šermířská vystoupení, folklórní hudební a taneční představení. A samozřejmě bude i něco dobrého na zub i na památku. Na akci totiž budou i stánky s občerstvením a suvenýry.

Do Dobříva přitom nemusíte vyrazit autem. Velmi stylově se svezte z Rokycan a z Nezvěstic do Mirošova historickým motorovým vláčkem Hamerník Expres. Z Mirošova do Dobříva bude jezdit historický autobus. S ním se můžete dostat i do Strašic. Staví před místním Muzeem dopravy. To má na víkend v polovině května naplánovaný první letošní víkend otevřených vrat. To je tip na další korálek na náhrdelníku zážitků ze skvěle stráveného dne.

Vstupné na Hamernický den činí 100 Kč, děti od 3 let, studenti a senioři zaplatí 80 Kč, rodinné vstupné pak činí 250 Kč. Děti do 3 let a ZTP/P mají vstup zdarma.

zdroje: Západočeské muzeum, Škoda bus klub