Tisíce zaměstnanců největšího výrobce oceli, společnosti Thyssenkrupp, kde koupil podíl Křetínský, požadují jistotu zaměstnání. Ozval se německý ministr práce

Přidat na Seznam.cz

Největší německý výrobce oceli Thyssenkrupp Steel prochází otřesy. Několik tisíc ocelářů protestuje v Duisburgu proti vedení mateřské společnosti a požaduje záruky na pracovištích a upuštění od povinného propouštění. Spolkoví a státní politici vyjadřují solidaritu.

Několik tisíc zaměstnanců ocelářského průmyslu v úterý demonstrovalo v Duisburgu za záchranu svých pracovních míst. Pod heslem „Budoucnost místo propouštění“ se zaměřili především na ocelářskou divizi průmyslové skupiny Thyssenkrupp, největšího německého výrobce oceli s 27 000 zaměstnanci, a duisburskou společnost HKM. Shromáždění se zúčastnila také řada politiků, včetně spolkového ministra práce Hubertuse Heila (SPD). Policie odhadovala 6000 až 8000 účastníků. Odborový svaz IG Metall hovořil o více než 10 000 účastnících, píše deník RND.

Důvodem protestního shromáždění bylo oznámení z minulého pátku, že holding EPCG českého miliardáře Daniela Křetínského získal 20procentní podíl v ocelářské divizi. Vzhledem k rostoucím energetickým nárokům Thyssenkrupp Steel se plánované strategické partnerství s EPCG týká především dodávek klimaticky neutrální elektřiny.

Zaměstnanci byli o dohodě informováni jen několik hodin před zveřejněním. Na akci protestovala rada zaměstnanců ocelářské divize a IG Metall proti přístupu vedení k nedávno oznámené dohodě s novým spolumajitelem EPCG. Obvinili představenstvo skupiny v čele s generálním ředitelem Miguelem Lópezem z toho, že při přípravě dohody o prodeji podílu v ocelářské divizi ignorovalo zaměstnance. Společnost Thyssenkrupp tato obvinění odmítá.

Spolkový ministr práce Hubertus Heil (SPD) vyzval jménem spolkové vlády vedení společnosti Thyssenkrupp, aby předložilo koncepci ocelářské divize. Ta musí zahrnovat perspektivy pro všechny závody, včetně duisburského výrobce oceli HKM, uvedl Heil.

„Nastala hodina sociálního partnerství a také spolurozhodování v ocelářském průmyslu,“ řekl Heil. Nikdo nemůže a neměl by rozhodovat nad hlavami zaměstnanců. „To nikdy nefunguje. Jsme sociálně tržní hospodářství, a proto lze řešení nalézt pouze pomocí sociálního a podnikového partnerství a spolurozhodování,“ pokračoval Heil.

Ke vstupu holdingu EPCG českého miliardáře Daniela Křetínského Heil uvedl, že nikdo nemá nic proti investicím ze zahraničí, pokud jde o dlouhodobý zájem o ocel a ne jen o krátkodobý zisk. „K tomu je však třeba vytvořit důvěru. Když sem investoři přicházejí, musí jasně deklarovat své zájmy a také se musí podílet na koncepcích.“

Předseda generální rady zaměstnanců ocelářské divize Thyssenkrupp Tekin Nasikkol zopakoval „červené llinie“, které by neměly být při nadcházejících jednáních o snížení kapacity v Duisburgu překročeny. Stávající kolektivní smlouvy musí zůstat v platnosti. Propouštění z provozních důvodů musí být vyloučeno. Kromě toho by všechny lokality potřebovaly garanci umístění. V konečném důsledku by nemělo dojít k zastavení investic „do zelené budoucnosti“ . K plánovanému vstupu EPCG uvedl: „Nemáme nic proti miliardářům, pokud investují peníze do oceli, ale ještě nám to musí dokázat.“

Von der Leyenová vyzývá k důraznějšímu postupu proti levnému dovozu

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na shromáždění vyzvala k důraznějšímu postupu proti levnému dovozu ze zemí, jako je Čína. „Musíme udělat více pro to, abychom zabránili vytlačování evropských společností z trhu prostřednictvím nekalého dumpingu, a musíme řešit nadměrnou kapacitu na světovém trhu způsobenou masivními dotacemi,“ řekla v úterý v Bruselu německé tiskové agentuře. Podporuje myšlenku budoucí strategie, která by zajistila konkurenceschopnou a čistou ocel pro strategická průmyslová odvětví v Evropě. „Výroba oceli je pro Evropu zásadním odvětvím. Čistá ocel je budoucnost, musí mít a bude mít v Evropě své místo,“ argumentovala.

Ocelářská divize skupiny Thyssenkrupp je největším německým výrobcem oceli. Zaměstnává přibližně 27 000 lidí, z toho 13 000 v Duisburgu. Téměř všechny závody Thyssenkrupp Steel Europe se nacházejí v Severním Porýní-Vestfálsku.


Zdroj: RND