Googlu se daří, ale vyšetřuje ho antimonopolní úřad v USA

Přidat na Seznam.cz

Dle zprávy o výsledcích za první čtvrtletí se společnost Alphabet Inc, která je majitelem prohlížeče google vede velice dobře. Navíc také oznámila první dividendu pro akcionáře a také zpětný odkup akcií v hodnotě 70 miliard dolarů (přibližně 1,6 bilionu korun). Momentálně je však společnost tak trochu vystavena hrozbám, jak píše deník Nymag.

V současnosti má společnost Alphabet Inc hodnotu 2 biliony dolarů (přibližně 46 bilionu korun) a překonala tak společnosti, jako jsou Meta, Amazon či Saudi Aramco. Google stále vítězí ve vyhledávání. Bohužel však začíná čelit hrozbám. Jednou z hrozeb je samotná vláda USA. Druhou hrozbou je konkurence. Poslední hrozbou je Google sám.

Probíhající antimonopolní řízení

Před několika dny přednesli závěrečné řeči právníci ministerstva spravedlnosti ve dvou řízeních týkajících se monopolu. Jeden případe se zabývá dominantním postavením vyhledávače Google. Dle dostupných informací v soudních dokumentech se jednalo o to, že společnost Alphabet Inc. v roce 2022 zaplatila společnosti Apple 20 miliard dolarů (přibližně 465 miliard korun) za to, že bude Google hlavním vyhledávačem v prohlížeči Safari. Proto také ministerstvo tvrdí, že společnost Alphabet Inc nezákonně monopolizovala trh s internetovými vyhledávači.

Podle právníků si společnost nechala udělat studii i s internetovým proglížečem Bing, ale ve srovnání s Google se nakonec rozhodla právě pro Google. Otázkou je, jaký je důvod pro podpis tak drahé smlouvy. Výsledky antimonopolního šetření by tak mohly být známy v příštích dnech.

Google je pozadu v dnešní době

Ač už některé vyhledávače disponují obsahem generovaným umělou inteligenci, společnost se ji snaží začleňovat teprve v současné době. Rok probíhá stálé testování. Otázkou je, zda bude začleňování efektivní. Tento nový koncept totiž postrádá reklamu. Většina chatbotů totiž vydělává na předplatném.

Zdroj: Nymag