Microsoft rozšiřuje plány na zachycování uhlíku ze spalování dřeva

Microsoft rozšiřuje plány na zachycování uhlíku ze spalování dřeva
Fotografie: Stockholm Exergi
  • Stockholm Exergi provozuje ve švédské metropoli elektrárnu na biomasu
  • Microsoft přispěje k zachycování vyprodukovaného oxidu uhličitého

Microsoft zdvojnásobuje svůj kontroverzní plán na zachycování emisí oxidu uhličitého z elektráren spalujících dřevo. Oznámil smlouvu s energetickou společností Stockholm Exergi o zachycení 3,33 milionu tun emisí oxidu uhličitého z elektrárny na biomasu ve švédském hlavním městě, což je potenciálně největší dohoda svého druhu, která se rovná stažení více než 790 000 aut se spalovacím motorem ze silnic na jeden rok.

Toto má pomoci Microsoftu splnit jeho cíl zachytit do roku 2030 více oxidu uhličitého, než kolik vyprodukuje jako společnost, a do roku 2050 odstranit z atmosféry tolik skleníkového plynu, kolik kdy vypustil od svého založení.

Společnost Exergi provozuje ve Stockholmu elektrárnu na dřevěné pelety a zbytky lesního odpadu, známé také jako lesní biomasa. Vzhledem k tomu, že toto palivo pochází ze stromů, které mohou teoreticky znovu vyrůst a zachytit tolik oxidu uhličitého, kolik elektrárna uvolní spalováním dřeva, považují ho zastánci za uhlíkově neutrální zdroj energie. Evropská komise skutečně považuje spalování biomasy za největší zdroj obnovitelné energie, přestože je v Evropě a USA spojeno s odlesňováním.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze