Zápolíte často s otázkou, co doma uvařit? Pokud chcete zpestřit váš dosavadní jídelníček a zároveň nestrávit dlouhý čas přípravou, ideálním řešením jsou špagety. A milují je jak děti, tak i dospělí. Jednou z nejjednodušších a nejoblíbenějších receptů jsou špagety aglio olio e peperoncino neboli tzv. nahé špagety. Na tuto klasickou italskou specialitu budete potřebovat jen pár zásadních ingrediencí.

Jak připravit špagety aglio olio a peperoncino? Podívejte se na YouTube video na kanálu Těhotnej kuchař:

Zdroj: Youtube

Nahaté špagety

Špagety aglio olio e peperoncino patří dodnes k nejznámějším italským pokrmům, původem z Neapole. Původně se jednalo jen o vařené těstoviny s česnekem, petrželkou a olejem. Bohatší vrstvy si mohly dovolit i variantu s mušlemi.

Později se do tohoto pokrmu začaly dodávat i chilli papričky. Genialita tohoto receptu tkví především v jednoduchosti, kvalitních surovinách a jejich správnému poměru. Díky tomu dosáhnete dokonalé a vyvážené chuti.

Postup přípravy

Nejprve si dejte vařit do velkého hrnce hodně osolenou vodu a poté přidejte i 1 balíček špaget. Vařte je dle návodu na obalu, ve výsledku by měly být al dente. Nakonec sceďte, ale vodu ze špaget si ponechejte.

Příprava omáčky

Oloupejte 4 stroužky česneku a nakrájejte je na tenké plátky. Pokud využijete sušené chilli papričky, stačí je podrtit, v případě čerstvých je nejprve zbavte semínek a nakrájejte na plátky.

Na pánev nalijte trochu olivového oleje, nejlépe kvalitního extra panenského a přidejte pokrájený česnek a chilli papričky. Za stálého míchání nechte veškeré ingredience jen lehce osmažit. Česnek by neměl nikdy zhnědnout, byl by hořký. Nakonec přihoďte posekanou čerstvou petržel.

Smíchejte omáčku s těstovinami

Po pár minutách přidejte i 1 až 2 naběračky těstovinového vývaru a postupně vmíchávejte i scezené špagety. Špagety by neměly být nikdy suché, takže buď použijte větší množství oleje nebo vody. Nakonec ještě veškeré ingredience promíchejte společně v pánvi.

Podávejte na stůl

V tento moment můžete začít špagety servírovat na talíř. Každou porci ještě dozdobte hrstkou posekané petrželky.

Související články

Zdroje: www.recepty.cz, www.fresh.iprima.cz, www.toprecepty.cz