Šplhal po zdi radnice, ale nevyšplhal. Muž místo toho historickou budovu poškodil
Škoda před plzeňskou radnicí, zdroj foto: Městská policie Plzeň
Škoda před plzeňskou radnicí, zdroj foto: Městská policie Plzeň

Šplhal po zdi radnice, ale nevyšplhal. Muž místo toho historickou budovu poškodil

7 května, 2024 0 Od Pavel Žižka

Jedna z vlajek, které byly umístěny na historické budově plzeňské radnice v rámci Slavností svobody, se stala cílem vykutáleného mladíka. Odcizit ji se mu nepodařilo, spoustu škody ale nadělal.

S opravdu neskutečnou drzostí se setkali strážníci krátce po půlnoci ze soboty na neděli. „Na obrazovkách městského kamerového systému, které sledovalo naše operační oddělení, se objevila před plzeňskou radnicí skupinka tří osob. Dva muži a jedna žena působili nevinně, ale to jen do doby, než jeden z mužů začal doslova šplhat po zdi radnice,“ začíná s popisem kuriózní situace mluvčí plzeňských strážníků Tereza Schliková.

Podle jejího vyprávění vylezl šestatřicetiletý muž na okrasný květináč před radnici začal šplhat po zdi. Následně se v několikametrové výšce zavěsil na upevňovací konstrukci zvonu, který je umístěn na historické budově radnice. Ta jeho váhu ale neunesla. Konstrukce se zdi se vylomila a muž spadl dolů. Při tom ale převrátil a poškodil květináč pod sebou, takže škoda nevznikla jen na budově.

Na místo už tou dobou ale mířila hlídka strážníků, která trojici zastihla při veselém rozhovoru ve vedlejší ulici. Všichni zúčastnění hlídce následně potvrdili událost, ke které před malou chvílí došlo. Vzhledem k pádu a možným vnitřním zraněním muže strážníci na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu a také státní policii. Ta si událost převzala a vykutáleného amatérského horolezce podezřívá ze spáchání trestného činu.

zdroj: Tereza Schliková, Městská policie Plzeň