Živý plot je nejen krásná dekorace zahrady, ale i příjemná přírodní zábrana, která zajišťuje soukromí. Pokud chcete, aby byl skutečnou ozdobou, je důležité se o něj správně starat a také ho pravidelně zastřihovat. Jak přesně na to, aby byl stále krásný a hustý?

Jak stříhat, tvarovat a zastřihovat živé ploty? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Husqvarna Česko:

Zdroj: Youtube

Kdy stříhat živý plot

Pravidelný řez je pro živý plot nesmírně důležitý. Zajišťuje zachování správného tvaru a zároveň podporuje růst nových výhonků, díky čemuž i houstne. První řez proveďte hned počátkem pěstitelské sezony, tedy hned na jaře, kdy již nehrozí přízemní mrazíky.

Díky tomu zajistíte rostlině hustý, rovnoměrný a zdravý růst v požadované délce a tvaru. Protože ještě není rostlina v plné míze, řez jí nijak nezatěžuje. Naopak bude rychle regenerovat a nově obrůstat.

Tvarujte a zarovnávejte

Zhruba na konci června, většinou kolem svátku svatého Jana 24. 6., se provádí šetrný sestřih. Slouží k vyrovnání případných nerovností, které na jaře ještě nebyly zřejmé. V tomto období byste měli nechat živému plotu přibližně třetinu ročních výhonků a dostatek nových listů, aby byla rostlina po zbytek roku dostatečně zásobená živinami.

Pozor na období sucha

Přestože můžete živý plot tvarovat průběžně během celé pěstitelské sezony, v období horkého a suchého léta v červenci a srpnu by mohl řez rostlině značně uškodit. Dalším vhodným obdobím je podzim.

Začněte odspodu

Živý plot stříhejte vždy odspoda nahoru. Díky tomu si značně usnadníte práci, protože se vám nebudou odstřižené části zachytávat v neprostříhaných plochách. Pokud však máte živý plot již vzrostlý a je extrémně vysoký, nejprve sestřihněte vršek. Teprve potom se pusťte do boků.

Dole širší

Živý plot by měl být dole nejširší a směrem k vršku se postupně zužovat. Díky tomu budou dopadat sluneční paprsky i spodní větve a plot se nebude v těchto místech vyholovat. Bonusem je i lepší stabilita, živý plot tak odolá nejednomu větrnému poryvu a během zimy i sněhu.

Provázek je skvělý parťák

Pokud chcete mít sestřižený plot jak ze žurnálu, vyznačte si vždy před úpravou požadovanou rovinu. Nejen na vrcholu, ale i po bocích. U nižších a kratších živých plotů lze k tomuto účelu využít i laťku nebo prkno.

Ručně nebo s technikou?

Živý plot můžete ostříhat ručními nůžkami, jedná se však o poměrně namáhavou a zdlouhavou činnost. Pokud to jde, dejte přednost elektrickému či benzinovému křovinořezu.

Méně a častěji

Živému plotu prospěje, když ho během sezóny budete zastříhávat vícekrát v menším rozsahu. Je to mnohem lepší varianta, než kdybyste rostlinu zkrátili jedenkrát, i když výrazně.

Související články

Zdroje: www.blesk.cz, www.zahradkarskaporadna.cz, www.bydlimena zahrade.net