5 barevných trvalek, které jsou už v květnu v plném květu

5 barevných trvalek, které jsou už v květnu v plném květu
Jaro je konečně tady, snad už nepřijde žádný přízemní mrazík a budeme si naplno užívat tepla i krásu našich zahrádek. Podívejme se společně na trvalky, které v květnu mohou zdobit vaši skalku, záhon nebo balkon.

Trvalek kvetoucích během jara existují stovky druhů. Pokud si zajdete do zahradnictví, nebudete vědět, kterou si vybrat dřív. Výběr byste tak měli uzpůsobit nejen prostředí, ve kterém u vás porostou (jestli budou trvale v květináči nebo je vysadíte přímo do zahrady), ale i světelným a teplotním podmínkám (jiné trvalky volte do interiéru, jiné na stinná místa zahrady, jiné na plné slunce). Ideální je proto poradit se při výběru se zahradníkem. A my vám dáme pár tipů na trvalky, které už v květnu vaši zahradu i skalku rozzáří pestrými barvami.

Pivoňky

Plného květu dosahují pivoňky od dubna do června, takže v květnu vám budou dělat největší radost. Pořídit si přitom můžete různé druhy pivoněk s různě barevnými květy, které vaši zahradu promění ve voňavý ráj. K nejoblíbenějším patří pivoňka bylinná Albert crousse s něžnými růžovými květy, pivoňka bylinná primevere s krémovými květy se žlutými středy, pivoňka bylinná white sensation s bílým květy s purpurovým lemem nebo pivoňka bylinná soft salmon saucer s jinak tvarovanými růžovými květy a velkým středem. A na výběr máte i řadu dalších druhů s různými barvami květů.

Orlíček

Drobnokvětá rostlinka, která může vaší zahradě dodat vzhled svěží horské louky - to je orlíček. Ten přitom začíná kvést v dubnu a v květu vydrží typicky až do podzimu. Podle toho, jaký druh si pořídíte, může být vaše zahrada vybarvená. K nejoblíbenějším patří orlíček obyčejný a orlíček alpský. Jde přitom o velmi nenáročnou květinu, která se navíc snadno množí – zkrátka vysejete semínka.

Rostlinka orlíček začíná kvést už v dubnu a většinou vydrží až do podzimu
Rostlinka orlíček začíná kvést už v dubnu a většinou vydrží až do podzimu | Zdroj: boggy22 / Depositphotos

Kakost oddenkatý

Sytě růžové květy kakostu vezmou za srdce i toho největšího tvrďáka. Jsou drobounké, ve velkém množství vypadají jako přírodní koberec přímo vyzývající k odpočinku a krásně voní. K nejoblíbenějším patří kakost oddenkatý a typicky začíná kvést v květnu, což mu vydrží až do konce léta. Pokud byste raději větší květy, vyhoví vám spíš kakost luční, kterému se dobře daří i na zahradách. A kakost maličký vám dokonce začne kvést už v březnu a kvete až do září.

Trávnička do skalky

Pokud máte skalku, tak i do ní můžete vysadit dlouho kvetoucí trvalky. K oblíbeným druhům patří trávnička přímořská, která má tmavě růžové květy a jde o velice nenáročnou rostlinku. Období jejího plného rozkvětu je v květnu a v červnu, takže se jedná o častou trvalku, která zdobí nejednu skalku. Pro klasický výsev do okrasných truhlíků ale není vhodná.

Srdcovka plná srdíček

Zajímavou trvalkou je srdcovka, jejíž květy připomínají svým tvarem malá srdíčka. Mohou být přitom nejen červené, ale třeba i růžové – podle toho, jaký druh srdcovky si pořídíte. Tahle trvalka kvete v květnu a červnu, ale aby se jí u vás dařilo, musíte jí najít polostinné místo a zajistit jí dostatek vody a živin. Počítejte pro ni také s větším prostorem, protože může dorůst až 1 metr. Pro měsíc lásky je to ale ideální živá zahradní dekorace.