V centru Prahy byla otevřena nová Síň slávy českého hokeje

foto Slavnostní otevření nové Síně slávy českého hokeje, 7. května 2024, Praha. Vlevo je vítězná trofej z MS 2005.

Praha - Tři dny před startem mistrovství světa v hokeji a téměř rok po zavření reprezentačních prostor v Galerii Harfa byla dnes v centru Prahy otevřena kamenná Síň slávy českého hokeje. Hokejové memorabilie jsou nyní vystaveny v bývalých prostorách Čedoku v ulici Nekázanka, veřejnosti budou zpřístupněny ve středu. Bývalý brankář Dominik Hašek ocenil, že nová Síň slávy byla otevřena ještě před MS.

Fotogalerie

"Jsem rád, že Síň slávy je otevřená. My tomu říkáme 'chrám českého hokeje'. Nejdůležitější teď pro mě budou názory aktérů, kteří český hokej rozvíjeli. Dnes mám dobrý pocit, že jsme dodrželi to, co jsme slíbili. Jsme v prostorách, kde člověk může být hrdý na to, že přijde a podívá se na naše největší hvězdy všech dob," řekl prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik na tiskové konferenci u příležitosti otevření Síně slávy.

Nové prostory jsou rozděleny do několika částí. Hned u vstupu je fanshop, za pokladnami jsou tři oddělené prostory - multimediální část, vitríny s hokejovými artefakty a tzv. chrám, ve které návštěvníci najdou medailonky jednotlivých členů Síně slávy.

"Od začátku jsme avizovali, že si velmi vážíme historie českého hokeje a že chceme vytvořit prostor, který důstojně připomene slávu českého hokeje a všechny legendy. Hráče i funkcionáře, kteří se zasloužili o to, že má (český hokej) dnes takové postavení, jaké má. U nás i v zahraničí," řekl manažer projektu Síně slávy Bedřich Ščerban.

Základním úkolem bylo vytvořit Síň slávy 21. století. "Tak, aby zapadala do dnešní doby. Abychom zaujali i mladou generaci, která žije trošku jiným životním stylem, než jsme žili my," řekl bývalý vynikající obránce. V prostorech je například nataženo více než 10 km datových kabelů nebo přes čtyři kilometry síťových kabelů.

Vedle kamenné Síně slávy byla dnes oficiálně spuštěna i její digitální verze. "Oproti kamenné výstavě se její online sestra nepotýká s prostorovým omezením, což znamená, že celková nabídka pro návštěvníky může být mnohem bohatší, než jsme si mohli vůbec kdy dovolit v nabídce staré Síně slávy," uvedl Ščerban.

Předešlá Síň slávy v Galerii Harfa byla uzavřena po osmi letech provozu loni 29. května. Tehdejší nové vedení ČSLH v čele s Hadamczikem to odůvodnilo ekonomickou nevýhodností projektu. Podle generálního sekretáře svazu Jana Černého v závěru ročně prodělávala 14 milionů korun. Nyní by roční provoz měl stát asi 2,5 milionu korun.

"Rozhodně se budeme pohybovat (nákladově) kolem 20 procent čísel, která byla na staré Síni slávy v Harfě. V pesimistickém pohledu. V optimistickém si myslíme, že dokážeme hospodařit tak, abychom byli alespoň na nule. Je ale potřeba si uvědomit, že je to muzeum a prakticky všechna muzea v České republice jsou nevýdělečná. Bavíme se jen o tom, jak velká ztráta je a jak je únosná. A já jsem dostal za úkol, aby ztrátovost byla akceptovatelná," řekl Ščerban.

Hašek ocenil, že nová Síň slávy byla otevřena ještě před MS

Záběry Dominika Haška, jak si v nákupním vozíku odváží svoji výstroj ze zrušené Síně slávy českého hokeje v Galerii Harfa před rokem obletěly svět, dnes se legendární brankář zúčastnil otevření nové kamenné Síně slávy v centru Prahy. V rozhovoru s novináři přiznal, že se mu nové prostory líbí a vůbec neuvažoval o tom, že by artefakty z bohaté kariéry opět představitelům hokejového svazu nezapůjčil.

"Celá moje výzbroj byla doma. Nikam jsem ji neodvážel a splnil jsem to, co jsem slíbil. Že když bude otevřena nová Síň slávy, tak ji sem opět přivezu," řekl Hašek před vitrínou, ve které je umístěna jeho prakticky kompletní výzbroj. "Nevím, jestli je všechno úplně stejné, jako bylo v minulé Síni slávy. Část je z Nagana, část je z jiných sezon. Ve všem jsem chytal. Včetně dresu z finálového zápasu z Nagana," řekl hrdina olympijských her 1998.

Nové prostory Síně slávy jsou menší než v Harfě, Haškovi se ale líbí. "Je to moc pěkné. Jsem rád, že se podařila otevřít a to, co bylo přibližně před rokem, rokem a půl slíbeno, se podařilo. Nová Síň slávy se ještě před mistrovstvím světa otevřela v centru a myslím si, že je to dobré pro všechny fanoušky," řekl Hašek, jenž je osobně členem Síně slávy českého hokeje a Mezinárodní hokejové federace i Síně slávy NHL v kanadském Torontu.

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru patří mezi milovníky historie, i proto jej potěšila řada dalších exponátů. "Moje jsou, v uvozovkách, jen 25 nebo 26 let staré, ale jsou tady artefakty, které pocházejí z daleko větší historie, které jsou nesmírně cenné, a je důležité, aby byly zachovány pro budoucí generace. Historie mě vždy zajímala a je potřeba, abychom se o takové věci starali a vážili si jich," podotkl Hašek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď