Nové jablečné tablety jsou tu. Apple představil větší iPad Air, ještě tenčí iPad Pro a profi tužku

Tablety od Applu prošly modernizační kúrou. iPad Air je poprvé ve dvou velikostech, iPad Pro je ještě výkonnější a je k němu i nová klávesnice.

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

ipad-pro-2024

Foto: Apple

Apple představil nové iPady včetně iPadu Pro

0Zobrazit komentáře

Poprvé představil Apple vlastní tablet v roce 2010. Od té doby ušly iPady velký kus cesty a v mnoha ohledech se staly ve své kategorie standardem. Teď kalifornská technologická společnost, alespoň podle svého šéfa Tima Cooka, představila vůbec největší aktualizaci své tabletové produktové nabídky. Mezi největší novinky patří větší varianta iPadu Air, který má třináct palců, technologicky nabušený nejvýkonnější iPad Pro a vylepšený stylus Pencil Pro či nová klávesnice.

Menší a větší iPad Air

Největší novinkou v řadě iPad Air je, že poprvé přichází ve dvou velikostech. Na výběr bude jednak z jedenáctipalcového displeje a nově i z větší, třináctipalcové obrazovky. Výraznou změnou je pak na první pohled také přemístění kamery, která je nově na širší straně nad displejem – půjde tak například lépe využívat pro videohovory, když budete mít iPad na šířku, třeba s připojenou klávesnicí nebo na stojánku. Hliníkové tělo bude k dispozici ve čtyřech barvách: modré, fialové, hvězdné a vesmírně šedé.

A komu je vlastně iPad Air určen? „iPad Air je navržen tak, aby poskytoval pokročilé funkce, které byly poprvé použity v iPadu Pro, a aby byly dostupné za ještě dostupnější cenu,“ vysvětlil John Ternus, senior viceprezident Applu v oblasti hardwarového inženýrství. Jinými slovy to znamená, že iPad Air není tak výkonný jako iPad Pro, ale zároveň nabízí mnohem pokročilejší funkce než základní iPad (bez přídomku).

Nově uvnitř iPadu Air tepe výkonnější čip M2, který nahradil předchozí generaci M1. Do prodeje jdou nové iPady Air 15. května. Jedenáctipalcový model startuje na ceně 17 990 korun, větší varianta je dostupná od 23 990 korun. Při nejvyšší konfiguraci, tedy s 1TB úložištěm a mobilním připojením, se cena dostane až na 37 490 korun, respektive 43 490 korun.

iPad Pro, nejtenčí z nejtenčích

Nejvyšší řadu iPad Pro se rozhodl Apple technologicky opět posunout na vyšší úroveň hned v několika ohledech. Zároveň zapracoval na celkovém designu svého nejvýkonnějšího a nejdražšího tabletu, který je nově ještě tenčí. Dva dostupné modely zároveň mají o něco větší displeje než dosud. Tloušťka jedenáctipalcového iPadu Pro je 5,3 milimetru, třináctipalcová varianta je ještě o dvě desetiny milimetru tenčí. Má tak jít o nejtenčí produkt od Applu vůbec. Tělo ze stoprocentně recyklovaného hliníku dorazí ve stříbrné a vesmírně černé barvě.

Důležitou součástkou iPadu Pro je čip, jenž celý výkonný stroj pohání. Apple do něj nyní vložil nově představený čip M4, který má přinést zrychlení ve všech ohledech. U CPU kalifornská firma slibuje v případě M4 až o padesát procent vyšší výkon než u M2, který byl v minulém modelu iPadu Pro. Vylepšením prošel i grafický procesor a neuronový procesor má šestnáct jader, což má podle Applu zajistit, že je šedesátkrát rychlejší než první generace tohoto procesoru. Dosud Apple dával nové generace svých čipů nejprve do počítačů, teď je M4 poprvé v iPadech.

Zásadním odlišovacím prvkem iPadu Pro od ostatních iPadů bude také displej. Apple do nejnovější generace nasazuje dlouho očekávaný OLED displej s oficiálním označením Ultra retina XDR. Přináší mimo jiné maximální jas až 1 600 nitů a poprvé také technologii nanotextury displeje.

V prodeji jsou nové iPady Pro od 15. května. Jedenáctipalcový model startuje na ceně 29 990 korun a v nejvyšší konfiguraci, tedy s 2TB úložištěm a mobilním připojením, vyšplhá až na 65 990 korun. Za příplatek ve výši tří tisíc korun je navíc k dispozici zmíněné sklo s nanotexturou. Třináctipalcový iPad Pro začíná na 39 990 korunách. Nejvyšší konfigurace, stejná jako u menšího modelu, vyjde na 75 990 korun.

Nová profi tužka a klávesnice

Součástí modernizace tabletové nabídky Applu jsou také dva doplňující produkty, které je možné použít s iPady Air i iPady Pro. Pro kreativce všeho druhu je nově k dispozici Pencil Pro, tedy stylus s pokročilejšími funkcemi. Obsahuje například nový snímač v těle tužky, díky kterému lze vyvolat paleta nástrojů a rychle mezi nimi přepínat. Díky haptickému enginu uživatelé dostávají přesnou zpětnou vazbu o stisknutí a gyroskop zase umožňuje natáčet tužku pro přesné ovládání používaného nástroje.

Poprvé Apple Pencil ve variantě Pro podporuje funkci Find My, díky které ho lze snadno najít, má nové magnetické rozhraní pro přichycení k boku iPadu a v prodeji je za 3 790 korun. Všechny nové iPady navíc i nadále podporují základní model Apple Pencil (s USB-C), který stojí 2 290 korun.

Novinkou v nabídce je také inovovaná klávesnice Magic Keyboard, která je k dispozici pro iPady Air. Pro menší model stojí 8 690 korun a pro větší model stojí 9 990 korun. Přináší nový design, hliníkovou dlaňovou opěrku či USB-C konektor na průchozí nabíjení. Součástí je i větší trackpad s haptickou odezvou. Podsvícené klávesy mají nůžkový mechanismus s milimetrovým zdvihem a k dispozici je řádek čtrnácti funkčních kláves pro rychlý přístup k praktickým funkcím.