Okuste kdysi jídlo chudých, které neztratilo své kouzlo dodnes. Slezské stryky jsou oblíbenou pochoutkou tamního regionu již po dlouhá staletí. A zcela jistě potěší všechny současné hospodyně, které zápolí s časem a rády využijí tip na rychlou, a navíc i finančně nenáročnou večeři.

Jak vyrobit skvělý bramborák jen ze dvou ingrediencí? Podívejte na tomto YouTube videu na kanálu Krizanni Kitchen:

Zdroj: Youtube

Pouhé 2 ingredience

Pokud se s termínem slezské stryky setkáváte poprvé, možná vůbec netušíte, o co se ve skutečnosti vlastně jedná. Slezské stryky jsou nejjednodušší formou bramborových placek, která snad může existovat.

Tvoří ji pouhé 2 ingredience, z nichž jednu už znáte. Základem stryků jsou brambory. Jestliže si chcete doma připravit slezské stryky dle původního receptu, budete už potřebovat pouze sůl.

Jaké brambory použít

Na přípravu tohoto jednoduchého, ale sytého pokrmu, využijte brambory typu C. Jsou více moučnaté a obsahují více škrobu. Díky tomu budou držet více pohromadě, a to i bez použití mouky či vajíčka.

Slezské stryky

Nejprve omyté a oloupané syrové brambory nastrouhejte najemno. Následně je vložte do sítka a nechte tak 10 minut vykapat nad mísou. Po uplynutí této doby ještě vymačkejte přebytečnou vodu z brambor rukama.

Potom z mísy slijte vodu a ponechte si na dně usazený škrob. Přidejte ho k nastrouhaným bramborám, dle chuti je osolte a řádně promíchejte. Zhruba na 1 kg brambor použijte asi ½ lžičky soli. Z bramborového těsta pak tvořte tenké placičky

Klasika se pekla přímo na plotně

Pokud máte možnost, pečte stryky přímo na kamenných plátech. Právě takto se totiž kdysi pravé stryky připravovaly, a to bez použití tuku. Stejně tak lze tuto dobrotu upéct na nepřilnavé pánvi s tlustým dnem. Vždy je opečte z obou stran do zlatohněda.

Stejně tak můžete placky vyskládat na plech vyložený pečicím papírem a k pečení použít předem vyhřátou troubu. V tomto případě pečte na 180 °C po dobu asi 30 minut. Po 15 minutách placky otočte.

Tip na závěr

Pokud si chcete trošku zahřešit, potřete každou placku rozpuštěným máslem nebo sádlem. Slezské stryky lze podávat nejen jako samostatný pokrm, ale jsou i skvělou přílohou k pečenému masu. Výborně se hodí i ke guláši, ale i k některým smetanovým omáčkám.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.wikipedia.org, www.onlyu.cz