Herec a režisér Jan Kačer svou manželku Ninu Divíškovou velmi miloval. Ženatý s ní byl devětapadesát let, narodili se jim tři potomci a do poslední chvíle do sebe byli velmi zamilovaní. I jako stařečci se vždy vodili za ruku a byla na ně radost pohledět. 

Když se ale poprvé potkali, do romantiky to mělo skutečně daleko. Nina Divíšková tehdy teprve studovala DAMU a když Kačera pozdravila, on jí nejen, že neodpověděl, ale dokonce ani nezvedl hlavu. 

To se herečky pochopitelně dotklo. Usoudila, že Jan Kačer je namyšlený frajer a rozhodla se, že už s ním v životě ani nepromluví. Odříkaného chleba ale největší krajíc, a tak si pro ni osud nachystal překvapení. 

Často měli hluboko do kapsy

Dvojice v sobě nakonec našla zalíbení a v roce 1962 se dokonce vzala. Dlouhá léta platili za jeden z nejstabilnějších párů českého showbyznysu a v jejich vztahu panovala harmonie, vzájemná úcta a láska. 

Jejich život byl ale mnohdy velice těžký. Postupně se jim narodily tři dcery - Simona, Klára a Adéla. Velmi často se ale potýkali s nedostatkem peněz a strachem, jak své děti uživí. 

Důvodem bylo především to, že za minulého režimu byl kvůli politickým názorům Jan Kačer vyhozen z Činoherního klubu a další čtyři roky si, lidově řečeno, ani neškrtl. Nakonec získal angažmá až v Ostravě. 

V Ostravě mu chyběla rodina

Protože doufal, že toto působiště bude jen dočasné, nikdy si tam nezařídil bydlení a každý pátek se vracel za rodinou do Prahy. To ale trvalo dalších deset let, které byly pro celou rodinu velice těžké. “Trpěl jsem hrozným steskem,” prozradil Jan Kačer pro iDNES.cz.

Kromě odloučení ho trápily také výčitky svědomí, že je jeho manželka Nina Divíšková doma na všechno sama. “Tohle jí nikdy nezapomenu. Dokázala zázrak, který já bych na jejím místě nedokázal nikdy. Uživit ty děti. Nikdy jsme neměli hlad, vždycky tam bylo čisto, vypráno, vždycky tam bylo pochopení. Nikdy mi nic nevyčetla, i když jí to asi příjemné nebylo,” pěl na svou milovanou choť samou chválu. 

V Ostravě se mu ale po pracovní stránce dařilo dobře. Dokázal vytvořit prostor, kde panovala pro umělce alespoň relativní svoboda a brzy tak na jeho představení začali přijíždět diváci z celé republiky. Politické represe se mu ale nevyhýbaly ani tam, a tak se jednalo o velmi náročná léta. 

Ke stáru Nina Divíšková onemocněla

Nina Divíšková byla herečkou sice menších, ale zato nezapomenutelných rolí. Skvěle jí seděly divadelní i filmové babičky a matky, stařeny veškerého typu, a obzvlášť ty bizarní. 

Kromě seriálu Vyprávěj si ji diváci mohou pamatovat například v roli děsivé matky ve filmu Příběhy obyčejného šílenství. Ke konci života herečka onemocněla Alzheimerovou nemocí a soužití s ní bylo pro jejího muže velmi těžké. Přesto ji nikdy neopustil. 

“Nesnáším tu nemoc. Mám čím dál víc Ninu rád. Čím je hubenější, tím víc ji mám rád. Ale projevy nemoci, sobecké výkřiky a poroučení: Dej mně pivo, dej mně cigaretu! A jak se opakuje, jak zapomíná... To mě tak neobyčejně se*e, že na ni někdy i řvu. Snažím se dořvat k podstatě její osobnosti, k té vznešené, noblesní holce, kterou bývala a jistě chce dál být. V ten moment se mi nechce uvěřit, že je nemocná. Platíme za celý život,” popsal tehdy Jan Kačer pro deník Blesk. 

Nina Divíšková zemřela v roce 2021, a to konkrétně 21. června. Svému muži dodneška velice chybí.

Související články