Okrasné květy rostlin nemusí zdobit pouze vaší zahrádku, ale i váš talíř. Můžete je přidat do salátů, aranžovat je při přípravě různých pokrmů, vyrobit si s jejich pomocí osvěžující nápoj nebo uvařit léčivý čaj. Možností je tolik jako samotných květů, které lze ke konzumaci připravit. Víte, které květy jsou jedlé a co s nimi můžeme provést v kuchyni?
Jistě znáte kvetoucí laty černého bezu obalené v těstíčku, nebo pampeliškový a sedmikráskový med, který je vhodný nejen samotný či pro ochucení čajů a dezertů, ale třeba i jako přírodní lék na chřipku a nachlazení. Z říše květů toho však můžeme konzumovat mnohem více a na mnoho způsobů. Přidáte li pár kvítků na talíř, bude pokrm hned působit elegantněji a začnete jíst už očima. Každý druh má přitom specifickou chuť a vůni, proto zkoušejte, poznávejte, experimentujte. A přestože se po jedlých květech můžete porozhlédnout na louce, většinou z jejich dlouhého seznamu vás bude zásobovat právě vaše zahrada.
Před tím, než se podíváme na některé druhy jedlých květů, není od věci projít si určité zásady sběru:
- Nejdůležitějším pravidlem při sběru čehokoli, co příroda nabízí, je takové, že sbíráme jen to, co známe. Nejste li si jisti účinky nejen květů a semen, ale i listů a stonků dané rostliny, případně neumíte rostlinu identifikovat, vystavujete se při sběru riziku otravy. Stejně jako u hub tedy sbírejte pouze takové květy, o nichž máte nějaké znalosti.
- U zaručeně jedlých druhů, které s naprostou jistotou poznáte, sbírejte květy nejlépe brzy ráno nebo dopoledne. Tehdy jsou květy rozvité (některé se na noc zavírají) a obsahují více vody, která se ještě nestačila vypařit. Díky vyššímu obsahu vody je jejich chuť výraznější. Některé rostliny mají velmi tuhé stonky, květy tedy opatrně stříhejte nůžkami nebo je odřežte velmi ostrým nožem, abyste je nepoškodili.
- Při konzumaci květů nám jde hlavně o chuť a estetiku. V obou případech nejlépe poslouží květy mladé, čerstvé a plně rozvinuté. Přezrálé a nedozrálé květy mívají chuť hořkou až trpkou.
- Nevhodné pro sběr jsou i takové květy, které jsou (ať už ony samy nebo některá jiná část rostliny) napadeny chorobami nebo škůdci. Platí to i v případě, že se známky poškození jeví třeba jen na spodních listech, k nimž neproudí sluneční svit.
- Ohlížíte li se po jedlých květech v okolí, vyhýbejte se znečištěnému prostředí – blízkost silnice, parkoviště a průmyslu rostliny a jejich květy znehodnocuje prachem a škodlivinami v ovzduší.
- Pokud chcete sbírat květy na vaší zahradě, vyhněte se chemickým postřikům a hnojivům.
- A samozřejmě nesbírejte a nekonzumujte květy z rostlin, na něž máte alergii.
- Máte nasbíráno a přemýšlíte, jak s nimi doma dál naložit? Odstraňte z květů všechny pestíky, pyl a tyčinky – ve většině případů jsou ke konzumaci vhodné pouze okvětní lístky. Květy neomývejte, pouze je otřeste. Nebudete li je ihned zpracovávat, uložte je do plastové krabičky a tu vložte do lednice s trochou pitné vody. Květy vám tak vydrží čerstvé a připravené ke konzumaci i několik dní.
Které květy jsou jedlé
Asi nikoho nepřekvapí, že lze konzumovat květy u rostlin, které pěstujeme nebo trháme v přírodě pro své plody nebo listy. Za příklad nám mohou posloužit tradičně pěstované bylinky, užitečné jako přírodní léčivo nebo jako koření – máta, meduňka, měsíček, heřmánek, mateřídouška, šalvěj, pažitka, dobromysl, rukola, majoránka, kopr, bazalka, fenykl, hřebíček nebo tymián.
Na vaší zahradě si můžete natrhat květy jahod, maliníku, rybízu a ostružiníku, zeleninový záhon vám poslouží květy okurek, česneku, cibule, dýní a cuket.
Na květinovém záhonu si pro své jedlé květenství můžete vypěstovat brutnák, slunečnici, levandule, macešky, lichořeřišnice, chryzantémy, kopretiny, aksamitník, echinaceu nebo růže. Co se týče rostlin pěstovaných typicky pro svůj vzhled (růže, macešky, chryzantémy, aksamtník atp.), vybírejte nejlépe z původních druhů. Z rostlin, které se běžně pěstují v květináči či truhlíku, můžeme jmenovat muškáty a fuchsie – dokonce i květy těchto rostlin jsou jedlé.
Vydáte li se na lov květů na louku nebo do lesa, můžete narazit na jedlé květy pampelišky, sedmikrásky, prvosenky jarní, plícníku lékařského, fialky, chrpy, kopretiny, brutnáku, šípkové růže, hluchavky, podbělu, jetele, lesních jahod, ostružiníku nebo černého bezu a lípy.
Tipy pro použití jedlých květů
Většina jedlých květů je vhodná ke studeným pokrmům, ideálně jako přídavek do salátů. Například květenství fialek připomíná chuť ředkvičky. V chuťově pestrém salátu by neměla chybět ani máta, pažitka, měsíček, kopretina nebo brutnák, který chuťově téměř nerozeznáte od okurek. Pro svou chuť však květ brutnáku samozřejmě dobře poslouží i v polévkách či osvěžujícím nealkoholickém nápoji. Do polévky rovnou přihoďte i pár kvítků růží.
Chcete li, aby květy růží v pokrmu esteticky vynikly, posypte jimi raději domácí puding. Spolu s levandulí se ale skvěle hodí i ke zmrzlině nebo vaječnému krému. Pro svou nahořklou chuť se ke sladkým dezertům hodí i květy rostlin, o nichž byste to do nich možná nikdy neřekli, ale které je příjemně doplňují; například květy macešky a pampelišky.
Květy šalvěje, bazalky, mateřídoušky, tymiánu, fenyklu a majoránky jsou ideální jako posyp na slaný pokrm. Můžete je najemno nasekat, uvidíte, jak vaše jídlo příjemně dochutí.
Tip: zkuste si na ohni ugrilovat maso s květy divoce rostoucí mateřídoušky.
Květy pažitky můžete použít společně s listy do tvarohové pomazánky. Podobně poslouží i květy afrikánů. Měsíček lékařský zkuste zkombinovat s rýží, obarví ji do zlata.
Květy můžete konzumovat čerstvé, sušené, mražené, pečené, nebo třeba i kandované (květy fialek). Kombinací je nekonečno a ve fázi experimentování jistě na mnohé přijdete sami…