Dojmy z nového Google Pixelu: Přinutil mě přemýšlet o útěku od iPhonu. Zaujme AI funkcemi a displejem

Vyzkoušeli jsme nejvyšší model Pixel 8 Pro, jehož cena začíná na necelých 29 tisících korun. Google v Česku prodává telefony i ve vlastním e-shopu.

Jiří BlatnýJiří Blatný

google-pixel-8-pro

Foto: CzechCrunch

Nový telefon Google Pixel 8 Pro naplno využívá AI americké technologické firmy

0Zobrazit komentáře

Americký technologický obr Google představil nové chytré telefony, které je od tohoto úterka možné koupit i v Česku. Jsou jimi kompaktní Pixel 8a, Pixel 8 a nejvyšší model Pixel 8 Pro. Dnes už asi nepřekvapí, že nabízí řadu funkcí říznutých umělou inteligencí. Google je i s dalšími zařízeními včetně příslušenství v Česku prodává ve vlastním internetovém obchodě Google Store, který sem nově přichází. V redakci CzechCrunche jsme vyzkoušeli nejvýkonnější model Pro. Zaujme skvělým displejem, rychlou odezvou a fotoaparátem a možná zamotá hlavu i „jablíčkářům“, kteří se se stárnoucím iPhonem v kapse stejně jako autor tohoto textu začínají poohlížet po novém stroji.

Vlajkový model Pro o hmotnosti 213 gramů má velký displej Super Actua s úhlopříčkou 6,7 palce, takže pokud ho chcete mít pod kontrolou opravdu celý, připravte se, že si pořádně procvičíte prstoklad. Na své rozměry se ale smartphone drží pohodlně. Podle Googlu je jeho displej dosud nejjasnější, jaký kdy do svého chytrého telefonu dal. A taky tak působí. Čitelnost je bezproblémová i na přímém slunci na přelomu dubna a května.

Při používání si člověk všimne i rychlosti odezvy a plynulosti uživatelského prostředí operačního systému Android. Zobrazovací panel nového nejvýkonnějšího telefonu od Googlu má obnovovací frekvenci 120 Hz a dokáže ji chytře upravovat podle toho, jak telefon zrovna používáte.

Tím šetří baterii, která při běžném fungování, kdy bez využití úsporného režimu chatujete, píšete e-maily a občas si pustíte video na YouTube, vydrží nabitá déle než jeden den. Jako maximální výdrž Google uvádí 72 hodin, což ale platí při použití nejsilnější verze úsporného režimu.

Stroj má matná skleněná záda s leštěným hliníkovým rámem a dodává se ve čtyřech barvách: modré Bay, zelené Mint, černé Obsidian a krémové Porcelain. Námi testovaný kus byl v posledním zmíněném „porcelánovém“ provedení, které na zadní straně dobře zakrývá případné stopy prstů.

Nic tak nebrání tomu, aby čisté zadní straně nového Pixelu 8 Pro dominoval kromě velkého „G“ hliníkový pás s fotoaparáty a světelným a infračerveným senzorem, který z těla telefonu vystupuje o pár milimetrů a táhne se přes celou jeho šířku. Google tak šikovně vyřešil častý nešvar mobilů s vystouplými fotoaparáty na zádech: kývání při položení na stůl. Pixel 8 Pro leží jako přibitý.

Uvnitř hliníkového osazení najdete tři objektivy. Hlavní má rozlišení 50 megapixelů, které drží v celém rozsahu zoomu, široký objektiv dokáže zaostřit na vzdálenost jen dvou centimetrů a teleobjektiv má pětinásobný optický zoom. Výsledkem je lepší výkon při slabém osvětlení nebo v režimu ostření na krátkou vzdálenost Macro Focus, do kterého se fotoaparát přepne automaticky, když se k objektu dostatečně přiblížíte. Speciálně u Pixelu 8 Pro má také uživatel přístup k profesionálním ovládacím prvkům, jako je rychlost závěrky nebo citlivost senzoru ISO.

Google Pixel 8 Pro

  • Displej: 6,7 palce
  • Váha: 213 gramů
  • Rozměry: 162,6 x 76,5 x 8,8 milimetrů
  • Operační paměť: 12 GB RAM
  • Uložiště: 128/256/512 GB
  • Procesor: Google Tensor G3
  • Baterie: 5050 mAh, maximální výdrž 72 hodin
  • Cena: 28 490 korun

Zdroj: Google

Umělá inteligence v kapse

Aby vše běželo, jak má, zařídí nový procesor Google Tensor G3. Ten sice na papíře nestačí na nejvýkonnější konkurenty, z pohledu běžného uživatele to ale nepoznáte. Při testování, během kterého jsme upravovali fotografie v nejvyšší možné kvalitě, natáčeli 4K videa a zkoušeli graficky náročné hry, nedošlo k žádnému zaškobrtnutí. Otázkou je, jak dlouho tak bezproblémový výkon mobilu vydrží, Google mu ale očividně věří a u všech tří nových modelů garantuje aktualizace softwaru velkoryse na příštích sedm let.

V souvislosti s vývojem AI se poslední dobou objevují dedikovaná zařízení, která pohání umělá inteligence. Jedním je poměrně nepovedený chytrý pager pro 21. století AI Pin od amerického startupu Humane, druhým krabička R1 od projektu Rabbit. Logicky ale nová technologie přichází i do klasických chytrých telefonů. Tu od Googlu už najdete třeba v nových mobilech od Samsungu.

S funkcemi poháněnými umělou inteligencí od Googlu se člověk u nových mobilů Pixel setká asi nejčastěji v souvislosti s fotografiemi. Za zmínku stojí funkce Nejlepší snímek, která se hodí při skupinových snímcích. Zažil to asi každý: chcete si s přáteli udělat selfie, ale na jedné fotografii máte zavřené oči vy, na druhé zase někdo jiný a na té třetí kamarád nekouká do objektivu.

AI Pixelu umožňuje kombinovat nejlepší verze rychle za sebou pořízených snímků. Stačí při úpravách kliknout na obličej dotyčného a zobrazí se nabídka jeho výrazů z jiných fotografií, ze kterých si vyberete ten nejlepší.

Dalším šikovným nástrojem je Kouzelný editor, který využívá generativní AI třeba k tomu, aby na fotkách měnil polohu a velikost objektů nebo pomocí předvoleb zvýraznil pozadí. Nechybí ani funkce mazání, kde stačí na snímku zakroužkovat objekt, jehož se chcete zbavit, a umělá inteligence se postará o zbytek. Není to sice dokonalé a v některých případech nepřesvědčivé, ale sám Google tyto nástroje označuje za experimentální a na menší úpravy v pozadí portrétů a momentek to stačí.

Na principu kroužkování funguje i vyhledávání informací. Představte si, že jste se zrovna začetli do zajímavého článku nebo vlákna na síti X, ale narazili jste na neznámé jméno nebo termín, kterému nerozumíte. Běžně by vám hledání daného výrazu zabralo několik kliknutí, u nových Pixelů stačí podržet prst na spodní ovládací liště, zakroužkovat (pokud jde o krátké heslo, můžete přes něj jen přejet) požadovanou pasáž a objeví se výsledky v internetovém vyhledávači.

samsung-galaxyai

Přečtěte si takéUmělá inteligence pomáhá v telefonech Samsung fotit i překládatSamsung ukázal budoucnost telefonů. Umělá inteligence v nich pomáhá fotit, hledat i překládat

Zmíněné vychytávky možná působí jako maličkosti a vlastně jimi opravdu jsou: tu ušetříte půl vteřiny, támhle zase pár kliknutí. U elektroniky ale často takové detaily rozhodují, navíc v době, kdy další velký výrobce chytrých telefonů Apple, jehož postarší model nosí v kapse i autor tohoto textu, zatím v oblasti generativní umělé inteligence tahá za kratší konec. Nový iPhone 16 má oznámit v létě a čeká se, že v něm generativní AI bude zabudovaná, je však otázkou, do jaké míry to bude vlastní technologie Applu. Firma Tima Cooka totiž nedávno ohledně možného využití AI ve svých produktech jednala se startupem OpenAI nebo právě s Googlem.

Cena nejvyššího modelu Pixel 8 Pro startuje na 28 490 korunách, Pixel 8 pořídíte od 20 990 a kompaktní Pixel 8a stojí 14 490 korun. K nákupu těchto nových telefonů přímo přes e-shop Google Store mezi 7. květnem a 3. červnem firma zákazníkům dá kredit 3 800, 4 000 nebo 7 000 korun na další nákup.

S každým Pixelem 8a také lidé získají tři měsíce předplatného YouTube Premium, cloudového uložiště Google One a šest měsíců fitness aplikace Fitbit Premium. S Pixelem 8 nebo 8 Pro k výše uvedenému přibydou další tři měsíce Google One. Všechny nové telefony a příslušenství budou k dostání od 14. května v internetovém obchodě Google Store a u partnerů O2, Alza a Datart, nyní si je zájemci mohou předobjednávat.