Hokejistou sezony byl poprvé v kariéře vyhlášen liberecký útočník Filippi

AKTUALIZOVÁNO

Hokejistou sezony byl dnes na slavnostním galavečeru v Praze vyhlášen Tomáš Filippi z Liberce. Dvaatřicetiletý útočník Bílých Tygrů vyhrál kanadské bodování základní části extraligy. Pro tři individuální ocenění si během vyhlášení 29. ročníku ankety došel na pódium Ondřej Kacetl, brankář mistrovského Třince.

Filippi odehrál všech 52 zápasů základní části a připsal si 62 bodů za 25 gólů a 37 asistencí. Díky většímu počtu vstřelených branek předčil třineckého Martina Růžičku (23+39). Lepší mezi střelci byl v dlouhodobé fázi jen Filippiho spoluhráč Jakub Rychlovský. V devíti utkáních play off přidal Filippi gól a sedm nahrávek.

Na trůnu pro nejlepšího hráče domácí nejvyšší soutěže vystřídal Filippi jiného útočníka Lukáše Sedláka z Pardubic. »Je to ocenění, které nevybírá nikdo u televize, ale rozhodují o něm samotní hráči. Takže ještě o to víc si toho vážím. A vážím si toho opravdu hrozně moc,« řekl Filippi při vyhlášení ve Slovanském domě.

Nejlepším trenérem uplynulé sezony byl stejně jako loni vyhlášen Zdeněk Moták, hlavní kouč mistrovského Třince, který ovládl extraligu popáté za sebou. Devětapadesátiletý kouč získal cenu ČTK.

»Moc děkuji za důvěru, vážím si toho. Ale musím opět zopakovat – je za tím v prvé řadě týmový úspěch. Kluci se strašně snažili a vydali ze sebe vše. Jak už jsem někde řekl, trénuji mimořádný tým. Mimořádný tým, co se týká srdce a duše,« prohlásil Moták, jenž na pódiu dostal otázku, kdo by byl jeho vysněnou posilou přes léto, kdyby mohl vybrat jakéhokoliv hráče z jakékoliv země a doby. »Nevybral bych nikoho. Právě proto, že v Třinci trénuju – a doufám, že ještě nějakou dobu trénovat budu – opravdu mimořádné hráče,« odvětil Moták.

Třinečtí ovládli nejen sezonu, ale i dnešní vyhlášení. Kacetl byl oceněn jako nejlepší brankář, nejlepší hráč play off (Cena Václava Paciny) a navrch získal i Zlatou helmu Komerční banky udělovanou za nejhezčí akci sezony. Vítězem Radegast indexu je bek Ocelářů Richard Nedomlel.

Filippi byl oceněn i jako nejproduktivnější hráč, Rychlovský jako nejlepší střelec. Pod Ještěd zamířila i trofej pro nováčka sezony – Cenu Otakara Černého obdržel brankář Daniel Král. Nejlepším obráncem je kladenský Jiří Ticháček, nejlepším rozhodčím čárový Jiří Ondráček. Nejlepším hráčem utkání byl nejčastěji vyhlášen litvínovský útočník Ondřej Kaše.

U příležitosti 30. výročí od založení Asociace profesionálních klubů ledního hokeje v České republice byl založen Klub legend hokejové extraligy. Vznikl jako uznání a ocenění nejvýznamnějších osobností, které dosáhly výjimečných úspěchů nebo se jinak nesmazatelně zapsaly do extraligové historie svými výkony na ledě i mimo něj.

Do tohoto elitního klubu bylo letos uvedeno prvních 12 legend: brankář Roman Čechmánek (in memoriam), obránci František Ptáček s Petrem Kadlecem, útočníci Petr Leška, Jiří Dopita a Ondřej Kratěna, útočník a trenér Vladimír Růžička starší, trenéři Zdislav Tabara (in memoriam) a František Výborný, rozhodčí František Rejthar, komentátor a redaktor Aleš Procházka a funkcionář František Černík.

* * *

Anketa Tipsport extraligy ledního hokeje Hokejista sezony 2023/24:

Hokejista sezony (vyhlašuje Tipsport): Tomáš Filippi (Bílí Tygři Liberec).

Nejlepší hráč play off Tipsport extraligy – Cena Václava Paciny (MF Dnes): Ondřej Kacetl (HC Oceláři Třinec).

Nejlepší trenér (ČTK): Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec).

Nejlepší brankář (Právo): Ondřej Kacetl (HC Oceláři Třinec).

Nejlepší obránce (Blesk): Jiří Ticháček (Rytíři Kladno).

Nejlepší střelec (Deník Sport): Jakub Rychlovský (Bílí Tygři Liberec).

Nejproduktivnější hráč základní části (Škoda Auto): Tomáš Filippi (Bílí Tygři Liberec).

Cena za oddanost hokeji (O2 TV): Viktor Hübl.

Nejlepší nováček – Cena Otakara Černého (Česká televize): Daniel Král (Bílí Tygři Liberec).

Zlatá helma Komerční banky: Ondřej Kacetl (HC Oceláři Třinec).

Nejlepší hráč utkání (Český rozhlas): Ondřej Kaše (HC Verva Litvínov).

Vítěz Radegast indexu (Radegast): Richard Nedomlel (HC Oceláři Třinec).

Nejlepší rozhodčí (APK LH): Jiří Ondráček.

Pohár Jaroslava Pouzara – vítěz základní části (Český hokej): HC Dynamo Pardubice.

Mistr České republiky (Tipsport, APK LH): HC Oceláři Třinec.

Vítěz 1. ligy (Chance): VHK ROBE Vsetín.

Esport Hockey League: Rytíři Kladno.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy