Nové vědecké centrum v Ostravě patří mezi top dekarbonizační projekty oceněné společností Schneider Electric

ceeTe Všb Ostrava

Unikátní objekt Centrum energetických a environmetálních technologií – Explorer (CEETe), který vznikl koncem loňského roku v areálu VŠB – Technické univerzity Ostrava, zaujal v zahraničí. Nové vědecké centrum ocenila společnost Schneider Electric v soutěži Sustainability Impact Awards, která vyhledává a vyzdvihuje projekty významně přispívající k dekarbonizaci a udržitelnému rozvoji.

ceeTe Všb Ostrava

Českou inovační scénu reprezentoval v mezinárodní soutěži Schneider Electric polygon Centra energetických a environmentálních technologií Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Ten je zářným příkladem spolupráce akademické a aplikační sféry a také důkazem, že se VŠB-TUO hlásí ke strategii udržitelného rozvoje společnosti. Ocenění si projekt zasloužil díky svému vědeckému a praktickému přínosu v oblasti dekarbonizace.

ceete vodík

Nízkouhlíkové technologie jako nástroj k udržitelné energetice

„Hlavním cílem CEETe je s využitím unikátního laboratorního zázemí a špičkových pracovníků demonstrovat možnosti dekarbonizace energetiky, tj. odklon od energetiky závislé na fosilních palivech k energetice udržitelné, využívající nízkouhlíkové technologie s plným respektem k principům cirkulární ekonomiky. Unikátnost řešení spočívá nejen ve vysoké technologické úrovni a vyspělosti jednotlivých zařízení, ale zejména v jejich synergickém propojení v jeden funkční celek s možností jeho škálovatelnosti, modulárnosti a transportovatelnosti,” uvedl ředitel CEET Stanislav Mišák.

Mezi základní technologické celky je možné řadit laboratoř termochemické konverze s jednotkou plazmového zplyňování umožňující konverzi alternativních paliv, potažmo odpadů, na užitečné formy energie – elektrickou, tepelnou či na chemické produkty, kde je kladen velký důraz na separaci vodíku.

ceeTe Všb Ostrava plazma

Vodík hraje klíčovou roli v celkové energetické bilanci CEETe. S podporou laboratoře vodíkových technologií jsou analyzovány možnosti jeho čištění na potřebnou kvalitu dle potenciálního odběratele, možnosti jeho distribuce, uložení a finálního užití, a to včetně plnící stanice s výstupním tlakem jeden tisíc barů.

vodík ceeTe Všb Ostrava

Budova CEETe byla koncipována jako energeticky soběstačná v rámci celoročního provozu. Při designu byl proto kladen velký důraz na maximální využití ploch pro získání energie a pro tento účel je součástí energetického mixu budovy fotovoltaická elektrárna s unikátním umístěním ve fasádě budovy kombinovaná se střešní instalací. Systém doplňují větrné turbíny s vertikální osou otáčení, které byly navrženy speciálně pro městskou zástavbu. Samotná energetická soběstačnost je optimalizována s podporou velkokapacitního bateriového úložiště s řízením pomocí sofistikovaného dispečerského systému. Environmentální charakter CEETe je umocněn maximalizací využití dešťové vody pro sanitární účely, hydroponickou laboratoř a taktéž pro závlahu zelené střechy a zejména zelené fasády, která vytváří zajímavý kontrast k technicistickému designu budovy.

ceeTe Všb Ostrava

Nové vědecké centrum cílí také na přilákání předních vědců z celého světa. Stavba tohoto centra si vyžádala investici ve výši přibližně 400 milionů korun a slavnostního otevření se dočkala v říjnu loňského roku.

Microgrid – klíčový prvek energetické nezávislosti
Součástí projektu byl také návrh mikrosítě, takzvaného microgridu, což je samostatná elektrická síť, která umožňuje generovat vlastní místní elektřinu a využívat ji tam, kde je nejvíce potřeba. Návrh řešení zajišťovala právě společnost Schneider Electric.

„Věříme, že microgrid představuje budoucnost energetických řešení všude tam, kde je nezbytné zajistit stabilní a nezávislou energetickou síť. Vážíme si spolupráce na tak výjimečném projektu, který ukazuje cestu k energetické transformaci 21. století,“ řekl Pavel Bezucký, generální ředitel společnosti Schneider Electric.

Soutěž Sustainability Impact Awards se koná od roku 2022 a hodnotí přínos partnerských projektů společnosti v oblasti dekarbonizace vlastních provozů i mimo ně. Vyhlášení letošního slavnostního finále se uskutečnilo 3. dubna v rámci Innovation Summitu v Paříži. Titul globální vítěz získalo celkem dvanáct partnerů Schneider Electric, a to v kategoriích: Přínos pro mou společnost, Přínos pro mé zákazníky a Přínos pro mou společnost v kategorii velkých a středních dodavatelů. Do finále postoupilo celkem sto zástupců z celého světa včetně vítěze národního kola z Česka, kterým se stal inovační polygon CEETe VŠB-TUO.

ceeTe Všb Ostrava

O Centru energetických a enviromentálních technologií (CEET)
CEET je vysokoškolským ústavem VŠB – Technické univerzity Ostrava, který vznikl 1. ledna 2021 sloučením čtyř univerzitních výzkumných ústavů Centra nanotechnologií, Výzkumného energetického centra, Centra ENET a Institutu environmentálních technologií. Zaměřuje se na výzkum a vývoj v oblasti nízkouhlíkové a udržitelné energetiky a environmentálních technologií v souladu s principy cirkulární ekonomiky. Nabízí sdílení svého unikátního laboratorního zázemí s fundovanými odborníky pro výzkum, vývoj a vzdělávání studentů všech stupňů studia a je otevřeno spolupráci s partnery z veřejného sektoru, aplikační sféry, univerzitami i výzkumnými organizacemi na národní a mezinárodní úrovni.

O společnosti Schneider Electric
Vizí společnosti Schneider Electric je umožnit každému co nejlépe využívat energii a dostupné zdroje, proto přinášíme pokrok a udržitelnost do všech oblastí života. Žijeme v souladu s heslem Life Is On. Naším posláním je být vám digitálním partnerem ve sférách udržitelnosti a energetické účinnosti. Řídíme digitální transformaci prostřednictvím integrace předních světových procesních a energetických technologií, produktů propojujících cloud s koncovými zařízeními, ovládacích prvků, softwaru a služeb napříč životním cyklem. Naše řešení umožňují integrovanou správu firem, domácností, budov, datových center, infrastruktury a průmyslu. Schneider Electric je nejlokálnější z globálních společností. Společnost Schneider prosazuje otevřené standardy a partnerské ekosystémy, které jsou založené na sdíleném smysluplném účelu, podporující integraci a posilující jejich hodnoty.

Zdroj zprávy: Schneider Electric

Schneider Electric logo