Hvězda NHL, se kterou čeští trenéři počítali pro MS v Praze, dostala zákaz. Jde o investici ve výši 1,5 miliardy korun

Účast na mistrovství světa v Praze trenérům sliboval. Ale vše je nyní jinak. Jeden z nejproduktivnějších Čechů v NHL národní tým neposílí.

i Zdroj fotografie: Vegas Golden Knights
                   

Útočník Tomáš Hertl se k reprezentaci na domácím hokejovém mistrovství světa navzdory vyřazení týmu Vegas v 1. kole play off NHL nepřipojí. Generální manažer národního mužstva Petr Nedvěd to oznámil před prvním tréninkem v O2 areně. Klub hráče neuvolnil.

Nedvěd: Je to obrovská ztráta

Třicetiletý držitel bronzu ze šampionátu v roce 2022 neprošel výstupní zdravotní kontrolou. „Tomáš Hertl se bohužel k mužstvu nepřipojí. Měl zájem přijet, byli jsme domluveni, ale klub nám to neumožnil. Pro nás je to obrovská ztráta, těšili jsme se na něho, ale bohužel. Musíme to respektovat,“ řekl Nedvěd pro ČTK.

Jedním z důvodů je Hertlův nedávný operační zákrok kolena. Jeden z nejlepších českých hokejistů posledních let sice odehrál po zotavení šest zápasů v základní části a následně i všech sedm duelů série play off proti Dallasu (3:4 na zápasy), ale jeho nový zaměstnavatel nechtěl riskovat další zranění. A tak mu mistrovství světa zakázal.

Hertl má vysokou smlouvu

Od výměny ze San Jose před dvěma měsíci si Hertl připsal pět bodů za tři góly a dvě nahrávky. Osmiletý kontrakt na 65,1 milionu dolarů, tedy v přepočtu přibližně 1,5 miliardy Kč, mu platí do roku 2030. „Tomáš je pro Vegas investicí na dalších šest let. Odehrál sice play off a hrál něco kolem dvaceti minut, měl velkou porci na ledě, ale to koleno není stoprocentní,“ uvedl Nedvěd.

Hokejový mistr světa Jakub Voráček se pustil do kritiky české extraligy. Do Prahy láká Legii zkázy

„A já jsem tak nějak tušil, že k tomuhle dojde, že klub se k tomu postaví záporně a nebude chtít, aby hrál na mistrovství světa,“ doplnil Nedvěd. Třicetiletý Hertl v NHL odehrál celkem 718 zápasů, v nichž zaznamenal 488 bodů (220 gólů a 268 asistencí). V reprezentaci dosud nastoupil ke 49 utkáním. Další na MS bohužel nepřidá.

Šampionát začne v Praze a Ostravě v pátek. Český tým, o jehož složité nominace jsme na SportechŽivě také psali, nastoupí v úvodním hracím dnu ve 20:20 proti Finsku.

Byl by Hertl zásadní posilou pro MS? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články