Kvíz: Konec války v Československu. Která města osvobodila americká a které sovětská armáda?
Slavnosti svobody, zdroj: město Plzeň
Slavnosti svobody, zdroj: město Plzeň

Kvíz: Konec války v Československu. Která města osvobodila americká a které sovětská armáda?

8 května, 2024 0 Od Pavel Žižka

V dnešní významný den nemůžeme kvíz věnovat ničemu jinému než konci druhé světové války. I děti školou povinné vědí, že část dnešní České republiky osvobodila sovětská a část americká armáda. Ty se setkaly na tzv. demarkační linii. Zkuste v našem kvízu odhadnout, která města byla osvobozena americkou a která sovětskou armádou.

Druhoválečná demarkační čára původně měla kopírovat přibližně česko-bavorskou hranici. Spojenci však dorazili k této linii výrazně dříve než Sověti. V severozápadních Čechách byli už na konci dubna 1945. Proto 1. května generál Eisenhowerem a Stalin domluvili nový průběh této čáry tak, jak ji známe z učebnic dějepisu. A právě na ni se vás vlastně ptáme.

Do kvízu jsme pro vás připravili desítku měst, všechny v západní polovině naší republiky. Tipnete si, která armáda je v květnu (či někde už v dubnu) 1945 osvobodila?

Konec války v Československu. Která města osvobodila americká a které sovětská armáda?

1 / 10

 

Víte, která z armád v roce 1945 osvobodila Cheb?

2 / 10

 

Víte, která z armád v roce 1945 osvobodila Příbram?

3 / 10

 

Víte, která z armád v roce 1945 osvobodila Klatovy?

4 / 10

 

Víte, která z armád v roce 1945 osvobodila České Budějovice?

5 / 10

 

Víte, která z armád v roce 1945 osvobodila Strakonice?

6 / 10

 

Víte, která z armád v roce 1945 osvobodila Beroun?

7 / 10

 

Víte, která z armád v roce 1945 osvobodila Rakovník?

8 / 10

 

Víte, která z armád v roce 1945 osvobodila Tachov?

9 / 10

 

Víte, která z armád v roce 1945 osvobodila Plzeň?

10 / 10

 

Víte, která z armád v roce 1945 osvobodila Prahu?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 78%

0%

A na závěr možná ještě jedna malá nápověda k demarkační linii. Ve třetím největším městě našeho kraje – v Rokycanech můžete navštívit největší nestátní vojenské muzeum u nás. Jeho název zní naprosto jasně – Muzeum na demarkační linii.  Najdete jej v bývalých kasárnách raketového pluku. I na letošní turistickou sezonu jsou tu připraveny novinky. Vždyť bude jubilejní. Na začátku května totiž muzeum oslaví čtvrt století své existence.

„Dne 1. května 1999 jsme poprvé zpřístupnili exponáty pro zájemce o vojenskou historii.“ potvrdil už v loňském roce ředitel Muzea na demarkační linii v Rokycanech František Koch, který je zároveň jeho zakladatelem. I letos tady mají otevřeno od 20. dubna až do září vždy o víkendech od 9 do 17 hodin, o prázdninách dokonce každý den ve stejném čase.

Chcete vědět, co tu můžete vidět? Vystaveno je 190 kusů techniky, jejíž velká část už byla k vidění i na stříbrném plátně. Technika z muzea si naposledy zahrála ve filmu Na západní frontě klid. Techniku z rokycanského Muzea na demarkační linii jste ale mohli vidět třeba i ve filmech a seriálech Kolja, Tobruk, Hellboy, Obecná škola, Red Tails, Zdivočelá země, Vyprávěj nebo Lidice. Přímo v muzeu se pak natáčely některé scény ze seriálu Volha.

zdroje: Muzeum na demarkační linii, Česká televize, Wikipedia