Vlk už je na Plzeňsku. Zachytila ho fotopast, zřejmě útočil na srnu
Vlk obecný, zdroj: Správa CHKO Brdy
Vlk obecný, zdroj: Správa CHKO Brdy

Vlk už je na Plzeňsku. Zachytila ho fotopast, zřejmě útočil na srnu

8 května, 2024 0 Od Pavel Žižka

Nejen Šumava, Český les či Krušné hory. Vlci jsou v poslední době potvrzeni i v našem vnitrozemí. V loňském roce fotopast zachytila jejich výskyt v Brdech, před několika dny pak u Dobřan. Minimálně jeden vlk se tak pohybuje i velmi blízko Plzně.

Deník navíc včera informoval, že myslivci nalezli potrhanou srnu jen pár kilometrů od Dobřan, v lese u Litic. Způsob útoku pak ukazoval na velkého psa nebo právě na vlka. Vzhledem k odlehlosti lokality u kamenolomu, kde se srna našla, se myslivci přiklánějí ke druhé variantě.

„Na okraji areálu jsme opravdu našli srnu pokousanou na hrdle s poraněními břišní dutiny. Zvíře jsme museli dostřelit. Bylo to na odlehlém místě v honitbě, kde jsou hustá křoviska, nejsou tam cesty. Je to daleko od lidských obydlí, předpokládám, že blíž k obydleným místům by se vlk nepřiblížil,“ popsal pro Deník předseda Mysliveckého spolku Litice Vladimír Jurčo.

Litický starosta Michal Hausner pak nabádá k opatrnosti. Deníku řekl, že by se lidé měli v místních lesích pohybovat pouze po cestách a měli by dávat větší pozor na své psy. Předseda Mysliveckého spolku Litice Vladimír Jurčo si naopak myslí, že k setkání vlka s člověkem s největší pravděpodobností nedojde, neboť vlk je plaché zvíře.

Nejasné tak zůstává zejména to, zda se na jih od Plzně pohybuje pouze samotářský jedinec nebo menší skupina vlků. Jasné není ani to, zda přes tento region vlk pouze migruje, nebo tu je či bude natrvalo.

zdroje: město Dobřany, Deník, Městský obvod Plzeň 6 – Litice