Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

  7:46
Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve při čtvrtém dějství italské Grand Tour zněla odpověď: Ano. Slovinec celý den schovával svůj růžový dres v pelotonu, bezpečně obklopen letkou týmu UAE. Jak ale úterý potvrdilo, nejen Pogačar umí udělat ze závodu velkou show.
Tadej Pogačar v růžovém dresu vedoucího závodníka Gira d'Italia.

Tadej Pogačar v růžovém dresu vedoucího závodníka Gira d'Italia. | foto: Reuters

„To nemůžeme mít ani jeden den klidný hromadný dojezd?“ honilo se nejspíš hlavou sprinterům v úterní podvečer.

Po boji o přežití během úvodního víkendu a pondělním zpestření závěrečných kilometrů v podobě Pogačarova útoku se v ulicích Andory rozhodl otestovat bdělost sprinterských týmů Filippo Ganna.

Světový rekordman v hodinovce si evidentně vybral čtvrtou etapu jako den, kdy sprintery pozlobí.

Nejprve si po startu v Acqui Terme doskočil italský jezdec Ineosu do tříčlenného úniku. Se svými 193 centimetry ale asi těžko mohl doufat v to, že si peloton jeho akce nevšimne. A sprinterské týmy rozhodně nechtěly nechat závodníka, který dokáže ujet zcela sám za hodinu 56,792 kilometrů, aby si na čele dělal, co chce.

Když uznal, že popichoval ostatní svou přítomností v úniku dost dlouho, sám si ze skupinky vystoupil a s lišáckým úsměvem počkal na peloton. V něm ho vítaly úlevné a také trochu vyčítavé pohledy.

Dojezd v režii Italů. Ganna rozdmýchal souboj, spurt ovládl Milan

Další číslo si „Pippo“ připravil až na samý konec etapy. V ní podobně jako v pondělí předcházel cílové rovince kratší kopec. A na něm Ganna znovu vystřelil z balíku. Přestože si najel pár sekund k dobru, stejně jako na začátku dne jeho snažení skončilo nezdarem. Tentokrát už to ale s úsměvem nebral.

„Žádný skvělý nástup to nebyl. Kdyby ano, tak bych vyhrál,“ zpražil italské novináře, kteří se ho snažili v cíli rozveselit pochvalou.

Sám přitom v tu chvíli netušil, jaké dilema svým útokem připravil Simone Consonnimu, klíčovému pomocníkovi Jonathana Milana v Lidl-Treku.

Giro d’Italia 2024

Přiloha iDNES.cz

Ganna, Consonni i Milan si spolu v italských kombinézách dojeli na tokijské dráze před třemi lety pro olympijské medaile. A když Consonni v nejvypjatějším momentu etapy uviděl před sebou postavu svého zlatého parťáka z Tokia, zaváhal.

„Mám zabrat kvůli Jonathanovi, nebo zvolnit kvůli Pippovi?“ problesklo Consonnimu hlavou.

Nakonec v něm převládla týmová loajalita a kamarádův náskok nemilosrdně smazal. Založil tím ale k oslavě zbylého z tokijského zlatého týmu.

Načasované vítězství

Když v pondělním hromadném dojezdu projel páskou přes obrovské úsilí jako druhý, bral to Milan až překvapivě klidně. O 24 hodin později ukázal, že si jen šetřil síly na mnohem symboličtější vítězství.

7. května 2023 vyhrál Milan svou první etapu na Giru. 7. května 2024 vyhrál svou druhou etapu na Giru. Navíc za cílem u Ligurského moře sledovali dojezd jeho nejbližší. A na takový triumf se vyplatí počkat.

SUVERÉN. Jonathan Milan neměl v dojezdu do Andory konkurenci.

„Jsem tak šťastný, že jsem mohl na Giru znovu vyhrát. Celý tým věřil ve mě a v tento den, je to úžasný pocit,“ rozplýval se s širokým úsměvem na tváři.

Přitom stačila drobnost, a vše mohlo být jinak. Poté, co se Consonni přehnal kolem Ganny a připravil vše k hromadnému dojezdu, řítil se už peloton k cíli z mírného klesání v obrovské rychlosti.

Milan začal spurtovat jako první, dostal se ale do boje o pozici s Olavem Kooijem z Vismy. Zaklesli se do sebe lokty a několik šlápnutí trvalo, než si našel každý znovu svou vlastní stopu.

V ohrožení pádu byl ale i vítěz pondělní etapy Tim Merlier. „Jsem rád, že jsem stále naživu,“ ulevil si v cíli. „Asi kilometr před páskou se do sebe dva kluci přede mnou opřeli rameny. Málem jsme všichni skončili v bariéře. Závěr byl strašně rychlý, možná až nebezpečný… Ale je to součástí mé práce.“

Haló, módní policie?

Svůj fialový dres pro lídra bodovací soutěže musel Merlier v úterý večer odevzdat Milanovi. Ten růžový leží stále klidně na Pogačarových ramenou. I když mu už stihl způsobit značné nepříjemnosti.

„Konečně něco, v čem není Pogi dobrý: móda,“ objevilo se v pondělí dopoledne na sociálních sítích pod fotkami Pogačara v jeho růžovo-vínové kombinéze. Barevnou kombinaci, povědomou spíš z loňského filmu o panence Barbie, řešili cyklističtí fanoušci celý den.

Pro čtvrtou etapu už zvolil lídr závodu umírněné černé kalhoty. Nedostal ale vyčiněno od módní policie, nýbrž od samotné UCI.

Server CyclingNews přišel během úterý se zjištěním, že si komisaři UCI zavolali v pondělí večer vedení UAE na kobereček s podezřením, že Pogačarův dvoutónový outfit je proti pravidlům.

V těch se píše: „Nositel dresu pro vedoucího závodníka má právo sladit barvu svých kalhot s dresem.“ Žádné další upřesnění ani řešení v případě jednodílných kombinéz pravidla neobsahují.

Pogačar dostal kombinézu od organizátorů, podle kterých k žádnému porušení pravidel nedošlo. Značka Castelli, která dresy pro Giro dodává, navíc rázně popřela, že by se kalhoty shodovaly s těmi pro nejlepšího sprintera, který jezdí ve fialové.

Barva kalhot totiž podle Castelli a pořadatelské agentury RCS odkazovala k turínskému fotbalovému klubu, který hraje ve vínových dresech a jehož historii si letošní Giro připomíná – od Grande Partenza v Turíně, po závěr druhé etapy na Oropě, kde v roce 1949 tragicky havarovalo letadlo s kompletním týmem. Tmavě červené detaily jsou i na samotném růžovém dresu.

Ani to ale komisaře nezajímalo.

„Jestli si to obleče i ve čtvrté etapě, diskvalifikujeme ho!“ znělo ultimátum UCI.

Pogačar, kterého i přesto neopustila dobrá nálada, v úterý ráno vtipkoval: „Teď mám jen obyčejné kalhoty, žádnou kombinézu, takže dnes nemůžu útočit, nejsem na to dost rychlý!“

Pro něj jsou to jen vtípky, ale většina pelotonu si po čtvrté etapě oddychla, že se konečně obešel bez zběsilých nástupů.

A zároveň všichni doufají, že mu jeho neútočící nálada vydrží ještě alespoň jeden den.

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Čau, bratranče. Jedu s tebou! Nesmiřitelný robot Červ hlásí nástup

29. května 2024  9:58

Už v polovině dubna říkal jeho strýček František: „Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby Lukáše vzali na...

Z dvou set lidí v Ústí dva tisíce. Miluju to! září hvězdný Autrey

29. května 2024  9:13

Ještě jeden finálový večírek doma! Město na Labi zachvátila basketbalová horečka jako nikdy v...

Větší kvalita by měla být na naší straně, říká Budínský před baráží s Vyškovem

29. května 2024  8:45

Poloviční úleva. Tak kapitán karvinských fotbalistů Lukáš Budínský hodnotil závěrečný zápas...

My se dostali do mixu? Šok. Katce nesahám ani po kotníky, říká Macháč

29. května 2024  8:37

Paříž (Od našeho zpravodaje) Jelikož v soukromém životě tvoří pár, lákají je i společné tenisové úspěchy. Tomáš Macháč a...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...