Třiasedmdesátiletý Donutil patří k legendám televizní zábavy. Dlouhé roky byl hvězdou hned několika oblíbených seriálů. Například na ČT1 zářil v sérii hraných povídek 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem. Na TV Nova zase ztvárnil hlavní roli v seriálu Doktor Martin. Jeho kariéra je rozmanitá a opravdu bohatá.

Reparát a začátek kariéry

Dlouhé roky žil v Brně. Ke kariéře herce se podle svých slov dostal zcela náhodou. „Měli jsme čtyři jazyky. Angličtinu, francouzštinu, ruštinu a latinu. To se nedalo zvládnout! A taky jsem to nezvládnul,“ prozradil s humorem vzpomínku na to, jak neudělal reparát z francouzštiny v posledním ročníku gymnázia.

Sklony k herectví měl tak trochu po mamince. Byla zapálená herečka v ochotnickém divadle. To tatínek se živil zcela odlišnou profesí. Byl soudcem. K umění měl ovšem také blízko. Jeho tatínek, dědeček Miroslava hrál už na střední v amatérském divadelním souboru. Mimo to byl i skvělým vypravěčem.

Není se čemu divit, že se Miroslav rozhodl studovat herectví na JAMU. Na divadelní prkna zavítal už během studií. Spolupracoval s brněnským divadlem Husa na provázku, kam po ukončení studia nastoupil do angažmá.

Láska na celý život

V roce 1977 pro něj nastal osudový okamžik. S partou přátel zavítal na večírek, kde zpíval a hrál na kytaru. A právě na tom místě se zamiloval do osmnáctileté Zuzany, která tam byla se svým klukem. Ani fakt, že byla zadaná nezabránil Miroslavovi v tom, aby ji pozval na rande, když si její kluk zrovna odskočil pro bundu.

Rande měli hned následující den u hotelu Slavie. Donutil na domluvenou schůzku přišel s pořádným zpožděním. Zuzana šla do telefonní budky zavolat kamarádce, zda za ní nedorazí. Ta ovšem neměla čas. Když se vracela od telefonní budky kolem Slavie na zastávku, uviděla tam Donutila.

Jejich láska měla obrovský spád. Už za pár měsíců se vzali a dodnes jsou spolu. První syn Tomáš se jim narodil o dva roky později, druhý Martin přišel na svět v roce 1991.

Martin se vydal ve stopách svého otce. Je úspěšným hercem. Se svým tatínkem se potkal dokonce i na divadelních prknech. Společně hráli v brněnském divadle Husa na provázku ve hře Amadeus.

Miroslav a Zuzana si užívají spokojené manželství už téměř padesát let. Po celé ty roky dodržuje Donutil symbolickou tradici. „Jsme spolu 46 let. Brali jsme se 30. prosince. A moje žena chtěla jako svatební kytici konvalinky. Bylo to hezké, konvalinky jsem sehnal od kamaráda, který je pěstoval ve sklepě. A od té doby jí každý rok 30. prosince dávám kytici konvalinek. Jde to do peněz,“ řekl s humorem v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Stěhování do Prahy

Dalším životním milníkem bylo angažmá v Národním divadle. Do Prahy se odstěhoval v roce 1990. Mezi jeho nejvýznamnější roli patřila dvojrole Truffaldina ve hře Sluha dvou pánů. Donutil z Národního divadla odešel kvůli změně vedení. Stal se tak z něj herec na volné noze.

Mimo divadlo zářil i ve známých českých filmech. Zahrál si například v kultovním snímku Pelíšky, Románu pro muže nebo 10 pravidel jak sbalit holku. Svůj nezaměnitelný hlas propůjčil Gérardu Depardieu či Kevinu Costnerovi.

Dlouhé roky bojoval s velkými zdravotními problémy. Měl epileptické záchvaty, kterých ho zbavila až pražská lékařka. Jeho stav byl velmi vážný. Mnohdy upadal do bezvědomí.

Související články