Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Olympijský oheň dorazil do Francie. V Marseille ho zapálil rapper Jul

Francouzský rapper Jul zapálil olympijský oheň v Marseille. foto: AP

Je 79 dní před startem letních her v Paříži a do Francie dorazil olympijský oheň. Do Marseille ho po dvanáctidenní plavbě přivezla z Řecka plachetnice Belem, po grandiózní námořní přehlídce zakotvil trojstěžník ve Starém přístavu. Při slavnostním ceremoniálu pak před zraky tisícovek diváků a za přítomnosti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zapálil plamen v symbolickém kruhu rapper Jul. Informovala o tom agentura AFP.
  9:04aktualizováno  20:24

Na pevninu pochodeň vynesl po pontonu připomínajícím atletickou dráhu olympijský šampion v plavání Florent Manadou, který předal štafetu paralympijské atletce Nantenin Keitaové. Místní rodák Jul pak zažehl ohnivý kruh. Slavnostní ceremoniál doprovodil i slavnostní přelet letky francouzské armády, která na obloze vykroužila olympijské kruhy.

„Jako bývalý sportovec vím, jak důležitý je start. Proto jsme vybrali Marseille, protože je to rozhodně jedno z měst, které sport nejvíce miluje,“ řekl během ceremoniálu šéf organizačního výboru olympijských her Tony Estanguet, olympijský šampion ve vodním slalomu z let 2000, 2004 a 2012.

Olympijský oheň byl zažehnut v Olympii v polovině dubna a poté pochodeň do konce měsíce křižovala Řeckem. V Marseille čekalo na Belem 1024 lodí, aby plachetnici z roku 1896 doprovodily podél pobřeží až do Starého přístavu.

Na bezpečnost dohlíží zhruba 6000 členů bezpečnostních složek včetně psovodů, speciálních jednotek a odstřelovači. „Jsou to bezprecedentní bezpečnostní opatření. Život v Marseille jde dál, ale za výjimečných opatření,“ uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin.

Do Starého přístavu v Marseille dorazil olympijský oheň.

Ve čtvrtek se pochodeň vydá na zhruba 12 tisíc kilometrů dlouhou trasu napříč Francií. Mezi prvními členy štafety budou bývalé hvězdy fotbalového Olympique Marseille Jean-Pierre Papin, Didier Drogba a Basile Boli.

Olympijský oheň na cestě do Paříže navštíví i pět francouzských zámořských území. Štafety se zúčastní přes deset tisíc běžců a do Paříže pochodeň dorazí 12. července. Olympiáda začne 26. července.

Autoři: ,

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...