Prvním finalistou Ligy mistrů se stala Borussia Dortmund

Přidat na Seznam.cz

V úterý večer se rozhodovalo o prvním finalistovi letošního ročníku Ligy mistrů. Do Paříže přijela Borussia Dortmund, která proti domácímu PSG hájila těsnou výhru 1:0 z Německa. Westfálskému klubu se nakonec podařilo stejným rozdílem zvítězit i v odvetě a jako první tým postoupila do finále milionářské soutěže.

Zápas v Dortmundu rozhodl Niclas Füllkrug, jenž i tentokrát nechyběl v základní sestavě trenéra Terziče. Naopak trenér Enrique kromě nucené změny v obraně, kde zraněného Hernándeze nahradil Beraldo, obměnil i útočnou formaci. V té tentokrát chyběl Barcola, jehož v základní sestavě nahradil Goncalo Ramos.

Paříž se od začátku hnala za vyrovnáním a měla optickou převahu, do vážnější šance se ovšem dostali jako první hosté. Konkrétně to byl talentovaný Adeyemi, své pěkné sólo ale zakončil pouze do pozorného Donnarummy. Italský gólman při této situaci podržel tým a ten tak mohl dále pomýšlet na postup.

Do konce poločasu se Pařížané neprosadili, a tak museli pokračovat ve snažení po změně stran. Vytvořili si i řadu příležitostí, které však trestuhodně zahazovali. Blízko byl například Zaire-Emery, na kterého zívala prázdná branka. Volej ze dvou metrů ale nasměřoval pouze do tyče. Krátce poté potvrdil Dortmund otřepanou frázi „nedáš = dostaneš.“ Na rohový kop Brandta si naskočil nikým nehlídaný Mats Hummels a zamířil hlavou přesně.

Domácí se vrhli do útoku a byli blízko vyrovnání, Nuno Mendes ale namířil svoji ránu zpoza vápna pouze do tyče. Branková konstrukce hrála proti Paříží i v dalším průběhu. Nastřelila ji i hlavní hvězda Paříže Kyllian Mbappé. Dvakrát se ještě předtím v ideální pozici ocitl Goncalo Ramos, s šancemi ovšem naložil prachbídně.
V závěru se ještě prezentoval krásnou dalekonosnou ránou asi nejlepší hráč utkání Vitinha. I tento pokus však skončil pouze na břevně. Dortmund i s notnou dávkou štěstím zlomil odpor Paříže a raduje se po jedenácti letech z postupu do finále.

zdroj: autorský článek