TikTok u soudu napadl plány amerických úřadů na zákaz služby

TikTok je podezřelý ze shromažďování údajů o uživatelích a šíření propagandy.

Společnosti ByteDance a TikTok Inc. podaly u amerického soudu žalobu, v níž žádají zablokovat ustanovení zákona, které čínské společnosti ukládá povinnost platformu prodat, nebo ji ve Spojených státech zakázat. Příslušný dokument je zveřejněn v základu Odvolacího soudu hlavního města District of Columbia.

Žalobci žádají soud, aby prohlásil za protiústavní návrh zákona na ochranu Američanů před škodlivými účinky zahraničních aplikací, podle kterého budou moci americké úřady zakázat TikTok v zemi nebo donutit jeho čínské vlastníky, aby službu prodali místním vlastníkům. Žalobci upozorňují, že návrh zákona porušuje první dodatek americké ústavy, který mimo jiné zaručuje svobodu projevu.

Podle TikToku by zákaz platformy v zemi, kde ji používá přibližně 170 milionů lidí, porušil práva amerických občanů na svobodnou komunikaci a výměnu názorů, což je v rozporu s ústavou USA.

Poprvé v historii přijal Kongres zákon, který má v úmyslu zrušit jednu konkrétní platformu pro sdílení názorů zavedením celostátního zákazu,“ uvádí se v žalobě, „což znemožní každému Američanovi účastnit se jedinečné online komunity více než 1 miliardy lidí na celém světě“.

Joe Biden 24. dubna podepsal zákon, který zakazuje TikTok ve Spojených státech, pokud soukromá čínská společnost ByteDance, která jej vlastní, neprodá tento podnik do 270 dnů, píše portál NPR.

Bílý dům toto opatření zdůvodnil národní bezpečností kvůli riziku shromažďování údajů o uživatelích, které mají být předány čínským úřadům. ByteDance odmítla sociální síť prodat a oznámila, že hodlá záležitost řešit soudní cestou.

Zdroj: NPR, United States court of appeals district of Columbia