Zásah 13 tunového kolosu. Ruský obrněný transportér BTR-MD Rakuška je vzácný kus

V nedávném střetu na východě Ukrajiny se ukrajinským vojákům podařilo zničit BTR-MD Rakuška, jeden z nejvzácnějších obrněných transportérů, který ruská armáda využívá na frontových liniích. Tento model je známý svými výkonnými specifikacemi, ale i tak se stal cílem úspěšného útoku, píše portál TechWP.

Incident se odehrál v Doněcké oblasti, kde útočný prapor ukrajinské armády provedl koordinovanou akci. Na sociálních sítích byly zveřejněny záběry, které ukazují hořící vrak transportéru, avšak moment samotného útoku nebyl zachycen.

Podle expertů byla pro zničení vozidla pravděpodobně použita improvizovaná bezpilotní letadla kamikadze. Tyto malé drony, vybavené výbušninami, se staly běžnou součástí arsenálu obou stran konfliktu. Jsou zvláště účinné proti starším modelům vozidel s nedostatečným pancéřováním, a dokáží zasáhnout i modernější jednotky.

BTR-MD Rakuška je vybaven pohonem na pásech a motor o výkonu 450 koní, umožňuje dosažení rychlosti až 50 km/h na zpevněných cestách a kolem 10 km/h ve vodě. Vozidlo váží přibližně 13 tun a je schopno nést posádku včetně několika výsadkových jednotek. Standardní výzbroj zahrnuje dva kulomety ráže 7,62 mm, s možností přidání granátometu ráže 30 mm.

Nicméně, ochrana poskytovaná BTR-MD Rakuška je omezená, transportér je odolný pouze proti střelbě z ručních zbraní a úlomkům z granátů. V důsledku toho se stává snadným cílem nejen pro obrněné jednotky, ale také pro improvizované útoky, jakým bylo svědkem i jeho nedávné zničení ukrajinskými silami.

Zdroj: TechWP