Chcete znát ideální delikatesu pro jakoukoliv příležitost? Vyzkoušejte šimlenu! Je to velmi chutná studená dezertní omáčka, kterou lze servírovat nejen k masu a běžným přílohám, ale i ke sladkostem. Její příprava je téměř bez práce a svou jedinečnou chutí zaručeně potěší celou rodinu.

Pochoutka ze švestkových povidel

Původ šimleny není přesně známý, ale první zmínky o tomto pokrmu pocházejí z 18. století. Tato tradiční slezská omáčka byla v minulosti oblíbená hlavně mezi chudými lidmi, protože se dala připravit z dostupných a finančně nenáročných surovin.

Hospodyně ji připravovaly v každé chalupě v době zrání a zpracování švestek, kdy se vařila švestková povidla a vždy se trochu odložilo na šimlenu. Ve Slezsku si svou popularitu zachovala dodnes.

Postup přípravy

K přípravě této omáčky budete potřebovat pouze pár základních ingrediencí. Připravte si 1 l mléka, 1 misku švestkových povidel, 1 kelímek šlehačky, 1 až 2 lžíce cukru podle chuti nebo kyselosti povidel a strouhaný perník na posypání.

Veškeré uvedené suroviny nejprve smíchejte a následně pečlivě našlehejte. Práci si můžete usnadnit použitím tyčového šlehače. K pokrmu ji vždy přilévejte, až na naservírovaný talíř nezapomeňte na posyp strouhaným perníkem.

Šimlena má široké využití

Kdysi se podávala šimlena ve formě nápoje, kterým se zapíjely samotné knedlíky. Pokud byl dostatek masa, přidávalo se k pokrmu vždy vařené. Postupem času se tato omáčka začala podávat tradičně s noky nebo chlupatými knedlíky.

Šimlena je vynikající i ke sladkostem. Hospodyně k ní často podávaly jednoduché sladké kynuté knedlíky. Ve Slezsku se dokonce dostala na vánoční menu a jedla se s vánočkou. Pokud to šlo, byla vylepšená ořechy nebo sušeným ovocem. V tomto případě se nechávala i krátce projít varem a servírovala se teplá. Šimlena se hodí i k lívancům či palačinkám a dokonale se chuťově pojí s tvarohem i ovocem.

Recept na tradiční knedlíky neboli halečky

K šimleně můžete připravit knedlíčky podle jednoduchého receptu. Omyjte a oškrábejte si 5 středních brambor a nastrouhejte je na struhadle najemno.

Pak z nich vymačkejte šťávu a slijte ji. Přisypte cca 5 lžic hrubé mouky a přidejte i špetku soli. Vypracujte kompaktní těsto a vytvarujte z něho menší kulaté knedlíčky. Uvařte je ve vroucí vodě po dobu 20 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové.

Související články

Zdroje: www.mujrozhas.cz, www.wikipedia.org, www.toprecepty.cz