Proč se na jaře snadněji hubne?

Sponzorované odkazy:

Proč se na jaře snadněji hubne?

Chodili jste od nového roku poctivě do posilovny a nebylo to na vás vidět? A teď, jen co vysvitlo sluníčko, centimetry mizí samy? Má to své důvody. Nejen cvičení a dodržování zdravé životosprávy je důležité. Nemalou roli v procesu hubnutí hraje i správné načasování.

Určitě je vždy správné snažit se dělat něco pro své zdraví, ale na jaře a v létě jsou výsledky více vidět. Možná máme po dlouhé zimě lepší náladu, možná díky tomu, že naše tváře již lechtají první sluneční paprsky a doplňují nám tolik potřebný vitamín D, který ovlivňuje v našem organismu opravdu hodně věcí. Naše těla také sama od sebe přestanou přehnaně ukládat každou přijatou kalorii na „horší časy“. Dny se prodlužují, venku je víc světla a pro naše tělo je to záruka blížícího se jara. Je zapotřebí dalších výzkumů, ale zdá se, že existuje souvislost mezi nedostatkem vitaminu D, inzulinovou rezistencí a obezitou. Jinými slovy, u lidí, kteří jsou obézní, je vyšší pravděpodobnost, že budou mít nízkou hladinu vitamínu D.

Také nám je pocitově méně chladno, takže intuitivně nemáme takový pocit hladu, jako když cestou domů v zimě z práce zmrzneme a doma pak spořádáme vše, co najdeme v lednici. Saláty v zimě příliš nezahřejí, ale na jaře jsou skvělým zpestřením jídelníčku a způsobem, jak dodat svému tělu vitamíny a minerály.

Pokud vás trápí jarní únava, či sezónní změna nálady, vaše tělo se snaží přežít depresivní období, které jej stresuje a veškerou energii věnuje „přežití“ zimy. Zvýšená hladina kortizolu, málo serotoninu, to vše takřka znemožňuje hubnutí. Tělo musí být v pohodě, aby mohlo zvládat vaše běhání, půsty a diety. Jinak si nakonec spíše ublížíte a vaši snahu vaše tělesná schránka ocení jojo efektem, kdy nakonec skončíte s vyšší váhou, než jste začínali.

Nebaví-li vás chodit do potem zapáchající posilovny, anebo se tam díky značné nadváze stydíte chodit? I tady má jaro pro vás dokořán otevřené dveře do přírody, láká k procházkám po lese, po památkách, takže se nemáte na co vymlouvat. Navíc takové běhání je určitě zábavnější venku, než v posilovně na pásu. Stejně tak je lepší se dojet podívat na kole na zámek v okolí, než bezcílně šlapat na rotopedu a koukat na ostatní, jak se snaží cvičit.

Během zimy také klesá přirozená potřeba pití. Prostě v zimě nemáme tolik žízeň. Téměř každý má v zimě problém dodržovat pitný režim. Studené nápoje vás v zimě příliš nezahřejí a pít dva litry čaje není ani trochu zábavné. Maximálně tak, když vás složí chřipka do postele. Na jaře se nám žízeň vrací a určitě při pohybu venku oceníte něco zdravého k pití.

Článek Proč se na jaře snadněji hubne? byl publikován 8. května 2024 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...