Alobal neboli hliníková fólie je vlastně hliník upravený do kovových plátků o různé tloušťce. V domácnostech se většinou používá alobal o síle kolem 15 mikronů. Český název vznikl spojením chemické značky hliníku „Al“ a slova „obal“.

Používá se nejen k vaření, pečení, grilování, ale i jako obalový materiál potravin. Na první pohled se jedná o velmi praktického a neškodného pomocníka, ovšem realita je jiná. Jeho pravidelné používání se může negativně odrazit na našem zdraví.

Proč byste neměli v kuchyni používat hliníkovou fólii? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu WatchJojo Health:

Zdroj: Youtube

V čem je potíž?

Jedním z klíčových problémů spojených s používáním alobalu je jeho reakce s kyslíkem a vysokými teplotami. Když s nimi alobal přijde do kontaktu, může docházet k uvolňování hliníkových částic do jídla.

Hliník je těžký kov, který se v těle hromadí a může způsobovat dlouhodobé problémy. Únik kovu z alobalu je ještě vyšší, když v něm připravujete s pokrmem nějaké kyselé přísady, například plátky citrusů.

Výzkumníci z americké Univerzity v Sharjah pod vedením chemického inženýra a vedoucího univerzitního výzkumného týmu, Dr. Essam Zubaidiho ve svých výzkumech prokázali, že během tepelné přípravy jednoho pokrmu se do něj uvolní až 400 mg hliníku. 

Jaká hrozí rizika

V poslední době přichází stále víc varování a časté používání alobalu je spojováno se vznikem různých zdravotních potíží. Přes drobné problémy až po závažné poškození mozku.

Nadměrné vystavení hliníku je častou příčinou problémů s játry, ledvinami nebo kostmi. Bohužel je spojováno i s nedostatkem koncentrace, s problémy s tělesnou rovnováhou, se ztrátou kontroly nad ovládáním svalů a také s neurologickými poruchami jako je např. Alzheimerova choroba.

Velice často je hliník zmiňovaný i v souvislosti s rakovinou prsu, jedná se totiž o jeden z toxinů, které se hromadí v lymfatickém systému. Velikým nebezpečím je i vdechnutí alobalu, které může způsobit vážné dýchací potíže a hrozí i riziko plicní fibrózy. 

Doporučení

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že maximální denní příjem hliníku by neměl být vyšší něž 60 mg.

Související články

Zdroje: www.ireceptar.cz, www.m.pikant.cz, www.bezvabeh.cz