Pokud si děláte pravidelně čaj ze sáčku, zkuste si je začít schovávat. Byla by škoda je bezhlavě vyhodit do odpadkového koše. Dají se ještě velice prospěšně využít jako ekologický prostředek na zahradě.

Jak lze využít čajové sáčky na zahradě? Podívejte se na YouTube video na kanálu GossMania Homestead:

Zdroj: Youtube

Čaj jako účinné hnojivo

Čajové sáčky obsahují cenné živiny jako dusík, fosfor a draslík, které jsou pro zdravý vývoj a růst rostlin nezbytné. A jak je použít?

Jakmile sáčky s čajem vychladnou, nechte je vždy usušit. Když jich máte větší počet, rozdrťte je na malé kousky a zapracujte do půdy kolem rostlin. Hnojivo si lze připravit i formou zálivky. Stačí nechat čajové sáčky ještě jednou vylouhovat v horké vodě a po zchladnutí odvar použít.

Obranná bariéra

Pokud chcete pěstované rostliny nejen řádně vyživit, ale i ochránit před možnými riziky, zahrabte několik sáčků hlouběji do země a zhruba po týdnu je vyměňte. Jedná se o účinnou bariéru před mnohými škůdci a nežádoucími chorobami.

Odpuzovač hlodavců

Vysušené sáčky budou chránit vaši zahradu před nájezdy hlodavců a myší. Rozložte sáčky do lokalit výskytu a můžete je posílit i mátou a hřebíčkem.

Živiny do kompostu

Pokud máte doma či na zahradě kompost, můžete čajové sáčky využít pro jeho „oživení“.  Pokud je budete přidávat pravidelně, obohatíte jej o spoustu užitečných živin.

Likvidátor plevele

Zakopané použité sáčky v půdě zároveň značně sníží i růst nežádoucího plevele. Funguje i čajový výluh, do něhož stačí přidat pár kapek citronové šťávy, ocet nebo pomerančovou kůru.

Výživa trávníku

Trápí vás prázdná a nevzhledná místa v trávníku? S touto lapálií vám také pomohou použité čajové sáčky. Nová semínka před výsadbou namočte do vylouhovaného čaje z použitého sáčku. Zbavíte je tak nejen nečistot, ale značně je posílíte. Tráva vám vyroste mnohem rychleji a bude i mnohem vitálnější.

Související články

Zdroje: www.montanabednbale.com, www.living.iprima.cz