0 0
Mechový dort s ovocem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Korpus
310 g hladká mouka
240 g baby špenát
200 g cukr krupice
170 g rostlinný olej
4 vejce
1 prášek do pečiva
0.5 citrónová kůra
0.5 citrónová šťáva
špetka sůl
vanilka
Na zvlhčení
pomerančový džus
maracujové pyré
Krém
450 ml šlehačka 40%
200 g tučný tvaroh
150 g mascarpone
2 lžíce moučkový cukr
2 lžíce citrónová šťáva
1 smetafix
Mangové compoté
1 mango
2 lžíce maracujové pyré
1-2 lžíce cukr dle chuti manga
Ovoce na zdobení
mango
jahody
maliny
kuličky Rafaelo

Mechový dort s ovocem

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Svěží zelenou barvu v dortu docílíme přidáním čerstvého špenátu. Na chuti špenát není znát.

  • 105 min
  • Porcí: 12
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Na zvlhčení

  • Krém

  • Mangové compoté

  • Ovoce na zdobení

Postup přípravy

Sdílet

Forma průměr 22 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Vejce vyndáme aspoň hodinu před přípravou z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Špenát opláchneme a osušíme. Pak jej rozsekáme v sekáčku společně s citrónovou kůrou, šťávou a olejem. Mouku s práškem na pečení přesijeme do mísy.

2
Hotovo

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme řídký sníh a do něj postupně přisypáváme cukr. Při plných otáčkách vyšleháme do sněhu tuhého, ale ještě vláčného (při vytažení metly se špičky pomaličku ohýbají dolů). Snížíme obrátky a všleháme žloutky. Obrátky zase zvýšíme a šleháme 2 minuty. Obrátky zase snížíme a pomalu přiléváme špenátovou hmotu. Když je barva jednotná, vyndáme z robotu.

3
Hotovo

Balónovu metlou opatrně promísíme s moukou, kterou přes sítko postupně přesíváme do vaječné směsi. Dortový ráfek nastavíme na 22 cm, na dno přichytíme alobal a ještě dno vyložíme kolečkem z pečícího papíru. Položíme na pečící plech. Těsto lijeme přímo doprostřed ráfku. Vložíme do trouby vyhřáté na 155 st. C (horkovzduch) a pečeme 45-50 minut. Po této době zkusíme test špejlí, bude-li po vytažení suchá. Příp. přidáme pár minutek.

4
Hotovo

Korpus necháme 10 minut vydýchat ve vypnuté a otevřené troubě. Potom přendáme na chladící mřížku a po půl hodině uvolníme z formy. Stáhneme alobal s pečícím papírem. Necháme úplně vychladnout.

5
Hotovo

Vychladlý dort dvakrát podélně prokrojíme. Pravděpodobně se pečením nevytvoří "čepice", takže pokud chcete dort ozdobit nadrobeným zeleným korpusem, skrojte si ještě jeden slabý plátek.

6
Hotovo

Džus smícháme s maracujovým pyré a pomocí stěrky každou vrstvu korpusu (kromě té slabé placky na zdobení) poctivě namočíme. Potom vrstvy proložíme kousky pečícího papíru a vyskádáme na sebe. Zabalíme do fresh fólie a necháme ideálně přes noc proležet.

7
Hotovo

Mango oloupeme, z jednoho pevného plátku můžeme vykrojit kytičky na zdobení. Zbytek pokrájíme na drobné kostičky a s trouškou cukru podusíme v rendlíčku. Nakonec vmícháme maracujové pyré. Necháme vystydnout. Plátek korpusu rozdrobíme.

8
Hotovo

Na plnění si ušleháme šlehačku s tvarohem, mascarpone, cukrem, smetafixem a citrónovou šťávou. Krém naplníme do cukrářského sáčku. Naneseme na spodní díl korpusu a rozmažeme tak, aby okraje byly maličko vyšší. Na krém navrstvíme polovinu mangového kompotu a přikryjeme druhou částí. Opakujeme naplnění a přiklopíme vrchní díl. Ideálně uchytíme do ráfku, povrch přitlačíme, zakryjeme fresh fólií a dáme aspoň an půl hodiny do lednice.

9
Hotovo

Další část krému použijeme na obmazání dortu. Rozdrobený korpus, drobné ovoce a případně zbytek krému a kuličky Rafaela použijeme k dozdobení.

10
Hotovo

Mangové kytičky a řezné plochy jahod jsem ošetřila želatinou ve spreji.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Drobenkový koláč s tvarohovou náplní a rebarborou
další
Mrkvová polévka s červenou čočkou
předchozí
Drobenkový koláč s tvarohovou náplní a rebarborou
další
Mrkvová polévka s červenou čočkou

Přidejte svůj komentář