Všechno začalo v době, kdy Zdeněk Macura pracoval jako softwarový inženýr a byl věrným fanouškem Ivety Bartošové. Té se rozhodl zaplatit a zařídit webové stránky, což byl také důvod jejich setkání. Macura se tehdy do zpěvačky na první pohled zamiloval. 

Dlouhou dobu byl přesvědčený, že je umělkyně ze strany svého manžela Josefa Rychtáře obětí domácího násilí. Vše vyvrcholilo v roce 2013, kdy Ivetu Bartošovou z jejího domu odvezl do Itálie. Zatímco on novinářům tvrdil, že spolu zkrátka vyrazili na dovolenou, manžel zpěvačky nebyl téhož názoru. 

Josef Rychtář si byl jistý, že se musí jednat o únos, a tak po dvojici nechal dokonce vyhlásit celostátní pátrání. Nakonec se sám sbalil a do zahraničí si pro svou choť osobně dojel. 

Iveta Bartošová s ním do Itálie chtěla

Jen za pár měsíců, přesně v den Rychtářových narozenin, spáchala Iveta Bartošová sebevraždu skokem pod vlak. Zdeněk Macura je až dodnes přesvědčený, že kdyby mu někdo uvěřil, mohlo být všechno jinak. 

Dodnes si stojí například za tím, že Iveta Bartošová s ním do Itálie odjela dobrovolně. “Já jsem tehdy dostal zprávu přímo od ní, ve které stálo: ‚SOS, potřebuju pomoc.‘ Když jsem ji vezl do Itálie, vyjmenovala všechny prvky domácího násilí. Klasické vyhrožování, sociální izolaci,” sdělil v rozhovoru pro web Expres.cz.

Odjezdu na jih Evropy prý údajně předcházelo trestní oznámení na Josefa Rychtáře, které měl Macura osobně na policii podat. 

Se známou zpěvačkou měl Macura žít

Přestože si řada lidí myslela, že je Zdeněk Macura pouze fanoušek, kterému platonické city ke známé umělkyni až příliš stouply do hlavy, podle jeho slov to není tak docela pravda. 

V rozhovoru pro Expres.cz totiž uvedl, že s Ivetou Bartošovou nějaký čas žil. Zpěvačka se ale prý za jejich vztah styděla. Pokaždé, když k nim někdo nečekaně přišel, se proto údajně musel schovat za postel. 

Se smrtí Ivety Bartošové se Zdeněk Macura nikdy nesmířil a poté, co k neštěstí v Uhříněvsi došlo, se prakticky stáhl z veřejného života. Nyní má vlastnit firmu na výrobu elektroniky.

Nějakou dobu se snažil rozjet projekt na pomoc týraným ženám. Na svém pozemku dokonce stavěl domečky z dřevěných palet, ve kterých by takovým nešťastnicím mohl poskytoval dočasné ubytování.

Na sociálních sítích také zaujal svéráznými posteli z kuchyňských dlaždic. Tento materiál ho pravděpodobně velmi zaujal, protože se z něj snažil vyrábět také brože, knoflíky k sakům a další módní doplňky. 

V poslední době se také podle webu Prima Ženy potýkal se zdravotními obtížemi, které ho přiměly změnit životní styl a zvolnit. Kromě toho, že prodělal infarkt, také na první pohled viditelně zhubl. Postupem času v sobě objevil víru v Boha a tak mnohé jeho příspěvky na sociálních sítích obsahují básně na oslavu Ježíše Krista.

Související články