Na houby už na jaře? Právě roste čirůvka májovka
Čirůvka májovka, foto: By Dr. Hans-Günter Wagner - DSC00217, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97674396
Čirůvka májovka, foto: By Dr. Hans-Günter Wagner - DSC00217, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97674396

Na houby už na jaře? Právě roste čirůvka májovka

8 května, 2024 0 Od Pavel Žižka

Svou houbařskou vášeň nemusíte odkládat na léto či na podzim. I na jaře rostou jedlé houby, které vám udělají radost dvakrát – v lese i na talíři. A jednou z nich je čirůvka májovka.

Čirůvka májovka je mezi odborníky známá též pod latinským názvem Calocybe gambosa. Je to jedlá a výborná jarní houba z čeledi čirůvkovitých1.

Kam se na ni vypravit? Na hluboké lesy zapomeňte. Čirůvka májovka roste běžně od dubna do června na travnatých místech, jako jsou louky, parky a okraje cest1. V Evropě patří k nejranějším tržně sbíraným houbám1. V České republice se objevuje především v květnu2.

Jak ji poznáte? Tato houba má třeň dlouhý 5–10 cm a 2–3 cm silný. Klobouk je zbarvený bíle až nažloutle, polokulovitý, o průměru 5–10 cm1. Na spodní straně má rovněž bílé lupeny, uspořádané tak hustě, že připomínají listy zavřené knihy1. Typická je lehce moučná vůně1.

A co si z ní uvařit?Čirůvka májovka najde v kuchyni široké využití. Nejčastěji se přidává do smetanových omáček nebo rozmanitých polévek1. Velmi dobře ale chutná též ve spojení s volským okem, v zeleninových salátech nebo ve formě smaženek1. Stejně jako u dalších druhů hub je před konzumací čirůvku nutné tepelně upravit1.

Měli byste si jen dát pozor na její skutečně dokonalé určení. Pro podobný vzhled hrozí záměna s jedovatou závojenkou olovovou. Ta je však podstatně méně hojná a objevuje se až od poloviny června13.

Této houbě se také ve svém posledním videu věnovala známá youtuberka Šumavská houbička:

zdroje:

  1. Wikipedia
  2. jimeto.cz
  3. Dáma.cz
  4. Šumavská houbička