Je slepá, trpí autismem a sotva se může hýbat. Přesto dokáže hrát na klavír jako nikdo jiný

Hendikepovaní lidé musí v životě překonávat spoustu překážek a navíc bojovat s nástrahami svého postižení. Třináctiletá dívka ale dokázala, že nic není nemožné.

ruce na pianu i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Když usedne za klavír a začne hrát, lidé žasnou. Třináctiletá Lucy Illingworthová z anglického hrabství Yorkshire je totiž velmi nadanou hudebnicí, ale také obdivuhodnou bojovnicí s osudem. Narodila se s karcinogenním nádorem v oku, je nevidomá, téměř nemluví, je opožděná a trpí těžkou formou autismu. Přesto se naučila brilantně ovládat poměrně složitý hudební nástroj. Hraje na něj jako nikdo jiný.

V pěti letech objevili, že má talent

Neuvěřitelné schopnosti a nadání slepé dívky ohromuje publikum i odborníky, kdykoli začne hrát. Začátky přitom nebyly nijak snadné. Podle webu TheEpochTimes objevil její talent náhodou učitel klavíru specializující se na zrakově postižené děti Adam Ockelford. Lucy bylo pouhých pět let, když jí poprvé položil ruce na klávesy. Okamžitě mu prý bylo jasné, že má před sebou výjimečné dítě.

18měsíční chlapeček udivuje svět dokonalou hrou na klavír. Jeho výkon je doslova dechberoucí

Neztrácel čas a našel pro Lucy speciálního učitele hry na klavír, se kterým spolupracuje už osm let. Kvůli svému zrakovému hendikepu, autismu a potížím s učením potřebuje zvláštní formu výuky. Lucy se učí hrát tak, že svoje ruce položí na ruce učitele, který na klavír hraje skladbu, napsal server. Jde to celkem dobře, protože Lucy má téměř absolutní hudební sluch.

Zahrála si i při korunovaci krále

Rodiče dívky jsou překvapení z toho, co všechno už jejich dcera zvládla, a jsou na ni nesmírně pyšní. Když se totiž narodila, lékaři jim podle webu MoškiSvet sdělili, že vzhledem k těžkému postižení pro ni bude obtížné v životě vůbec něčeho dosáhnout. Muž, který talent v pětileté holčičce objevil, je přesvědčený, že už dokázala opak a má ještě na víc.

Hvězda Lucy začala stoupat, když ji na popud učitelů přihlásili rodiče do klavírní soutěže. Porota i publikum z ní byli u vytržení a odnesla si cenu. Od té doby obohatila svůj repertoár o další skladby hudebních velikánů, jako jsou Chopin, Mozart, Beethoven nebo Schubert. Lucy si zahrála i na loňské korunovační slavnosti pro nového britského krále Karla III. Vystoupila po boku hvězd, jako jsou Katy Perry, Lionel Richie, Take That nebo Nicole Scherzinger.

Co říkáte na to, jak dívka bravurně ovládá klavír?

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Zobrazit další články