Hlavní obsah

Salon a byt známého kadeřníka Michala Zapoměla. Takhle byste chtěli bydlet

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už zavítáte do kadeřnického salonu Michala Zapoměla, nebo k němu domů, dýchne na vás klid a trocha luxusu. „Já to tak neberu, pro mě je to estetično,“ říká. Všechno k sobě dokonale pasuje – od drobných doplňků až po starožitný nábytek.

Článek

Svou prohlídku jsme začali v jeho salonu, který se nachází v pražském Karlíně. „V práci trávíme hodně času. Chci se v ní proto cítit příjemně. Za těch třicet let, co jsem v oboru, se snažím obklopovat jen lidmi, které mám rád, a chci být v prostředí, které mi vyhovuje,“ líčí světoznámý kadeřník Michal Zapoměl. Pro zákazníky je připravena i kavárna. „Ženy zde tráví někdy i pět šest hodin, tak jim potřebujeme dát možnost se i dobře najíst a napít,“ říká.

Salon je pro dospělé návštěvníky

Při vstupu do Michalova salonu na člověka dýchne luxus. „Ale ne takový, aby si v něm člověk připadal nepatřičně,“ doufá kadeřník a podnikatel. Od návrhu po realizaci trvala výstavba jeho salonu přes dva roky. S prvním návrhem od architektů se totiž neztotožnil. „Miluju, když mají věci duši. Kdekdo vám udělá na míru téměř cokoli, je to ale většinou bezduché. Všechno, co je nové, moderní, je sice krásné, třeba i luxusní, ale nemá to duši. Působí to na mě až sterilně,“ tvrdí.

Nábytek a doplňky hledá po celém světě

„Spolupracuju s designérem Vincentem Nebotem, kterého jsem potkal v Barceloně, kde také střídavě žiju. Je to ten typ člověka, který vás vezme na trhy, do starožitnictví a sjezdí s vámi všechno od Francie, Itálie až po Holandsko a Španělsko, jen aby získal to, co chcete. Najdete tady i kousky z 18. století.“ Přesto celý prostor působí moderně. Do celého procesu se Michal zapojil, protože ho interiérový design baví.

Na první pohled na vás v salonu dýchne rodinná atmosféra. Když se člověk ale pořádně rozhlédne kolem sebe, zaujmou ho i nejrůznější detaily. Například kliky u dveří, které oddělují kavárnu od salonu. „Ty jsem měl dřív než dveře,“ směje se Michal. Přivezl si je z Francie, krb, ve kterém jsou naaranžované staré knihy, zase ze Španělska. „Všechno, co zde vidíte, má za sebou svůj příběh a svou historii.“

Za zdravé vlasy

Na svém instagramu má Michal Zapoměl přes 77 tisíc sledujících. Úspěch přikládá autenticitě. Prezentuje se tam jako bojovník za zdravé vlasy. Kromě toho na něm prodává i vlastní kosmetiku. „Jsem nesmírně vděčný, že se mi podařilo založit značku THIS by Michal Zapoměl. Na trhu je už tři roky a mám z ní obrovskou radost. Trvalo to, ale nemám za sebou žádného investora a vše si dělám sám, za což jsem nesmírně vděčný. Jsem sice cílevědomý, ale i trpělivý. Nese to své ovoce,“ říká.

Neřekl bych, že je náš salon nějak přehnaně drahý. Za melír se u nás platí od 4 do 8 tisíc, což mi přijde srovnatelné s jinými kadeřnictvími.

Sám sobě floristou

Prostory jeho pražského bytu na Vinohradech vás pohltí. „Když přijdu domů, potřebuju, aby na mě dýchala pohoda. Naklizeno tady nemám jen kvůli vám, potřebuju to sám pro sebe.“ V bytě o velikosti 3+kk se snoubí všechny styly, na které si jen vzpomenete. Překvapivě k sobě jednotlivé kusy ale dokonale pasují. Nechybí ani živé květiny. „Miluju je a sám si hraju na floristu. Nakoupím je ve velkoobchodě a pak si je sám skládám. Nemám rád vazby.“

Naprosto fascinující je sekretář. „Sehnali jsme ho na trhu asi za 150 eur. Uvnitř je zcela původní a krásný, využívám i všechny ty šuplíčky, které v něm jsou. Když potřebuji dělat něco na počítači, dokonale mi k tomu poslouží jeho dvířka.“

Komody v kuchyni

Po příchodu do kuchyně si nejde nevšimnout dvou obrovských komod, které jsou jako z pohádky. „Ty jsme také koupili na jednom trhu a pak si je nechali dovézt. Věci nerecykluji, ale upcykluji, takže jim dávám nový život.“ Všechno, co v nich je vystavené, je k běžnému použití. Nejsou to jen „lapače prachu“. „I když se to možná nezdá, nejsem materialista a nepotrpím si na věci, které by jen tak někde ležely. Kupuju je proto, aby se používaly!“

Nejde si nevšimnout ani zajímavého lustru. „Ten je z palmových listů a skvěle se mi hodil k ratanu, ze kterého jsem chtěl židle.“ Na osvětlení si všeobecně potrpí. „Mám všude žluté zářivky, a když je večer, všechna svítidla si v bytě rozsvítím, působí to pak útulně,“ říká.

Vlastní domek

Vzhledem k tomu, že je v tomto domě jen v pronájmu, poohlíží se po něčem vlastním. S přáteli si chtějí postavit dům na Barrandově. „Jsme tři nejlepší kamarádi a rozhodli jsme se, že budeme bydlet spolu. Budou to tři domy na jedné velké parcele. Máme už všechno téměř hotové, jen čekáme na schválení od města, pak vás určitě pozvu,“ slibuje kadeřník.

Načítám