Hlavní obsah

V čem jste dobrá jako máma a kde chybujete. Záleží na vašem znamení

Foto: Stock Holm, Shutterstock.com

Foto: Stock Holm, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mateřství rozhodně není snadné a nejrůznějších „chyb“ a přešlapů se v něm dopustí snad každý. V jaké oblasti máte rezervy právě vy a na čem byste měly zapracovat? I to vám prozradí vaše znamení zvěrokruhu.

Článek

Vychovat slušnou a samostatnou lidskou bytost není nic jednoduchého. Mateřství je práce na plný úvazek – vlastně spíš na dva až tři. Každé z dvanácti znamení zvěrokruhu má své rezervy a slabiny jinde. A to se týká i mateřství.

Je tedy asi vhodné na ně upozornit, abyste s nimi mohly pracovat a nějak je kompenzovat. V čem tedy dělají jednotlivá znamení největší přešlapy a kde by měla máknout?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Pro matky-Beranky je velmi těžké mít se svým dítkem dost trpělivosti. Umí si s ním neuvěřitelně vyhrát a vyblbnout se, není pro ně problém nahodit své „dětské já“, ale když musí čekat hodinu na zavázání tkaniček nebo oblečení čepice při neutuchajícím „já sám, já sám“, málokdy vydrží s chladnou hlavou a bez zvýšeného hlasu. Beranky často rychle vybuchnou a pak je to mrzí, protože stejně rychle pochopí, že se vlastně nic nestalo. Zapracujte tedy na sebezklidnění, počítejte do deseti (nebo dál) a hlavně zhluboka dýchat.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Matky-Býčice umí být naopak velmi trpělivé a klidné, co se zvládání nejrůznějších záchvatů vzteku týká. Ovšem neumí se svým potomstvem držet krok, jak přijde na pubertu nebo jiné turbulentnější změny v dětském životě. Tohle znamení si životem pluje svým poklidným, pomalým tempem a improvizaci nebo rychlé přizpůsobení úplně nemá v rejstříku. Často tedy svého potomka tyto matky vnímají jako malé miminečko vyžadující ochranu a podporu, i když už před sebou mají vlastně dospělého člověka se svými názory a pravdami.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Když nastoupí puberta, nejdůležitější vlastností rodiče je trpělivostFoto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Pro matky-Blíženkyně je těžké poskytnout svým dětem takový ten klasický domácký domov, který je jim za všech okolností bezpečným přístavem. Jejich nestálost a jakási mnohotvářnost jim zabraňují vytvořit konstantní atmosféru plnou vstřícnosti a jejich děti jsou zvyklé na to, že nikdy tak přesně nevědí, co doma čekat. Kromě toho mohou mít problém intelektuálně se ponížit na dětskou úroveň a často s dětmi jednají a mluví zkrátka jako s dospělými. Což ale ve výsledku vůbec nemusí být na škodu, šišlání je vlastně k ničemu.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Račice umí být matky, které dusí – svou obrovskou láskou, svou přehnanou péčí a strachem. Pokud by bylo po jejich, zabalí své dítě do několika vrstev bublinkové fólie a do skutečného světa ho nikdy nepustí. Rodina je pro ně středem života a své děti milují jak nic jiného na světě. Přehnanou opatrnost si nenechají vymluvit a svou úzkostlivostí pak mohou vychovávat příliš útlocitné, na rodiče fixované jedince. Povolit dítěti otěže se zkrátka musí vědomě učit, i když jim třeba nebude lehko u srdce, dítěti to pomůže.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Pro matky-Lvice je někdy těžké ustoupit ze světla reflektorů a přijmout, že ony nejsou tím, kdo stojí ve středu dění a kolem koho se svět točí, že tuto pozici zkrátka přirozeně převzalo jejich dítě a ony budou muset ukročit, upozadit svoje potřeby, protože tak to jednoduše v mateřství je. Lvice to samozřejmě chápou, ale velmi těžko se s tím vyrovnávají a často kvůli tomu pociťují silné pocity frustrace. Což je frustruje vlastně nadvakrát ještě kvůli vrozené velkorysé a štědré lví povaze.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Mateřství je práce na celý úvazek - spíš na dvaFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny jsou jako matky velmi pečlivé a téměř dokonalé, zkrátka jako ve všem. Ovšem v jedné věci pokulhávají – snaží se svoje potomstvo příliš nacpat do tabulek a rozvrhů a přimět ho, aby se řídilo organizovanou taktovkou své matky. Bohužel děti jsou jako uragán a úhledný, upravený život Pann postaví na hlavu v několika vteřinách. Panny se musí naučit improvizovat a měnit plány na poslední chvíli, ale také nic neplánovat. A pak pozor na přehnanou kritiku a snahu o dokonalost – sebe klidně trýzněte, pokud to jinak nejde, ale děti si to nezaslouží.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Matky-Váhy mají problém hlavně se svou nerozhodností, která je někdy až paralyzující. Mít potomka znamená den co den, hodinu co hodinu řešit i detaily, neustále o něčem rozhodovat nejen za sebe, ale také za své dítě, které ještě informovaná rozhodnutí činit nemůže. Kromě toho mají Váhy někdy problém si dupnout a přitvrdit, opravdu vyžadovat to, aby se dítě drželo předem určených pravidel a nepřekračovalo hranice. Jejich nastavení je zcela klíčové a Váhy se v tomto ohledu musí naučit důslednosti.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Matky narozené ve znamení Štíra mají často problém ukázat svému dítěti opravdu sebe, zcela se mu otevřít. Zachovávají si jistou odtažitost a uzavřenost, což je ale něco, co děti vycítí a od matky by rozhodně cítit neměly. Je tedy třeba, aby Štírky zapracovaly na větší otevřenosti a nenechávaly si tolik věcí pro sebe schovaných za fasádou. Stačí trochu pootevřít dveře a vztah matka-dítě to posune na úplně novou úroveň. Dítě musí vědět, že s vámi může počítat a že ho nikdy nebudete odstrkovat.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Dítě od vás vyžaduje především otevřenost a porozuměníFoto: fizkes, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelkyně berou své dítě někdy moc jako parťáka a kamaráda, až ztrácí mateřskou roli a postavení autority. Jasně, je super mít s dítětem přátelský vztah a rozumět si, není třeba se nějak uměle „vyvyšovat“, ale dítě potřebuje znát hranice a potřebuje za sebou mít autoritu, o kterou se může opřít. A tou mu musíte být vy. Buďte parťáky, ale také si vyjasněte, kdy je třeba poslechnout a veškerá legrace končí. Také by to matky-Střelkyně neměly úplně přehánět se svou proslulou upřímností, někdy může až zabolet.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Matky-Kozorožky podléhají tlaku okolí, respektive spíše tlaku tradic – dělají věc nějakým způsobem prostě proto, že se to „tak dělá“, a nerozmyslí si samy, co by bylo pro ně a jejich dítě nejlepší. Kromě toho také někdy zaujímají až příliš chladný postoj a nenabízí svému potomkovi dostatek objetí a mazlení či vřelých slov. Vyjadřování citů a emocí je pro ně problematické, je to něco, na čem musí aktivně pracovat a nepřichází to k nim „samo“. Je tedy potřeba na to opravdu myslet, aby z vás dítě lásku dostatečně cítilo.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Matky-Vodnářky jsou úžasné dětské duše s velkou představivostí a plné kreativity, které umí vymýšlet neskutečné aktivity a svoje dítě velmi originálně bavit a zaměstnávat. Problém je jejich touha po svobodě. Může se totiž stát, že někdy ve víru zahleděnosti do sebe a touze po vlastní realizaci dítě tak nějak pozapomenou a začnou si řešit to svoje. Měly by zapracovat hlavně na plném přijetí mateřské role, která bohužel nezná prázdniny a dovolené. A stejně tak nedávat přehnanou svobodu ani potomkovi.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby by se pro svoje děťátko rozkrájely a svědomitě dbají o všechny jeho potřeby a přání, udělají, cokoli mu na očích vidí. Problémem u nich je jejich submisivita – nechají si dítě skákat třeba i po hlavě pro zachování klidu a míru. Stejně tak mohou být až příliš emotivní a věci moc prožívat. Ryby jsou hodně citlivé a hodně empatické, vycítí každý záchvěv a změnu nálady a všechno si hodně berou osobně. V rodičovství je často potřeba některé věci, co dítko vypustí z pusy, prostě jen odmávnout a přejít s tím, že víte, že to nemyslelo vážně.

Žádný obecný horoskop nepředurčuje ničí život. Sluneční znamení jsou pouze symboly určitých archetypů. Podobné znáte z pohádek či mýtů a ztělesňují je filmoví i románoví hrdinové. V tomto podání jde o určitý soubor pravděpodobných vlastností a schopností. Je jen na každém jedinci a jeho osobní vůli, které využije a které zneužije. Pamatujte: Hvězdy radí, ale váš osud neurčují!

Načítám