Potraviny, kterými se můžete předávkovat. Pozor na mrkev, kofein, ale dokonce i ryby

Ryby na prkénku, olej, koření, zelenina New Africa / Shutterstock.com

Patří do našeho běžného jídelníčku a některé z nich máme radši než ty ostatní. Ale i na první pohled neškodnými potravinami se můžeme předávkovat a způsobit si vážné zdravotní potíže. Napadlo vás někdy, že konzumace mrkve může být zdraví škodlivá? V tomto článku se podíváme na to, na jaké potraviny bychom si měli dávat pozor.

Přečtěte si také

Češi si za jídlo a pití připlatí: Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,7 %

To, že si připadáme plní a je nám někdy špatně, je zcela běžné. Ale klasické přejedení není to samé jako otrava či předávkování jídlem. Když se řekne předávkování, mnozí z nás si pravděpodobně představí nelegální drogy nebo chemické látky.

Nicméně, řada lidí si může způsobit předávkování i každodenní stravou, aniž by si uvědomovali možné riziko. Například zvýšená konzumace zeleniny, ryb nebo jiných oblíbených pokrmů nám může způsobit vážné zdravotní problémy.

Ryba v papilotě
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Ryba v papilotě

Ryba v papilotě vykouzlí letní atmosféru po celý rok. Rybu můžete vybrat prakticky jakoukoliv, doporučujeme však spíše bělomasé druhy, které mají jemnější charakter. V našem receptu jsme použili sivena – bělomasou sladkovodní rybu, která není příliš drahá, ale má lahodné maso. Určitě se však skvěle hodí také treska, losos nebo candát.

Ryba v papilotě
Rybí filé v šafránové omáčce
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Rybí filé v šafránové omáčce

Rybí filé v šafránové omáčce vás jistě mile překvapí svým dokonalým spojením chutí, které se vám budou rozplývat na jazyku. Jako přílohu k tomuto pokrmu doporučujeme rýži, ale hodí se i brambory nebo bramborová kaše. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.

Rybí filé v šafránové omáčce

Nebezpečné velké ryby

Ryby jsou běžně považovány za zdravou potravinu, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Ale pozor, i nadměrná konzumace ryb může být na škodu a způsobit nám vážné zdravotní problémy. Ryby v sobě ukrývají rtuť, která při zvýšené konzumaci škodí zdraví. Zejména při konzumaci velkých ryb, které se nachází na vrcholu potravinového řetězce, totiž existuje riziko, že bychom se mohli rtutí předávkovat.

Mezi takové ryby patří tuňák, žralok, mečoun nebo velká makrela královská. A proč je rtuť tak nebezpečná? Rtuť je považována za jeden z nejjedovatějších prvků a metylrtuť je nejnebezpečnější z organických rtuťových sloučenin. Výzkumy ukazují, že rtuť může způsobit poškození mozku a nervového systému, anémii nebo revmatismus.

Mrkev a hrozba karotenémie

Ačkoliv je mrkev bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, může v případě nadměrné konzumace způsobit zvýšenou hladinu beta-karotenu v krvi. Beta-karoten je pigment odpovědný za oranžovou barvu mrkve a zlepšuje schopnost našeho opalování. Vysoké hladiny beta-karotenu v krvi však mohou vést ke stavu zvanému karotenémie, kdy se barva kůže na dlaních, kolenou, loktech a okolo nosu mění na žlutou nebo oranžovou.

Tento jev se často vyskytuje u kojenců, kteří konzumují ve své stravě pro jejich tělo nadměrné množství mrkve. Problém se však netýká jen kojenců, ale i dospělých jedinců. Karotenémie obvykle po několika dnech či týdnech sama odezní.

Žena drží v ruce šálek s kávou Pixel-Shot / Shutterstock.com

S kávou se to nemá přehánět

To, že káva obsahuje kofein, víme všichni. Ale i tak si někteří dávají větší množství kávy denně, než je zdrávo. Běžně je mezi odborníky doporučováno, aby denní příjem kofeinu nepřesáhl 400 mg. Malé espresso obsahuje přibližně 75 mg kofeinu, zatímco větší šálek kávy turek může obsahovat až 200 mg.

Nadměrná konzumace kofeinu může vést k nespavosti, nepravidelnému srdečnímu rytmu, svalovým křečím, bolestem hlavy a úzkostem. V extrémních případech může nadměrný příjem kofeinu způsobit i smrt.

A jak je na tom voda?

Ačkoliv nám odborníci i lékaři radí vypít přibližně 2 litry vody denně, i tímto obyčejným nápojem se můžeme předávkovat. Intoxikace vodou nastane, pokud konzumujeme příliš velké množství vody, čímž dochází ke zředění hladiny sodíku v krvi.

Příznaky, které nás mohou upozornit na to, že jsme se předávkovali vodou, mohou zahrnovat pocit nevolnosti, zvracení, dezorientaci, svalové křeče a v extrémních případech i ztrátu vědomí.

Žena drží v ruce sklenici s vodou Alina Kruk / Shutterstock.com

Červená řepa může způsobovat alergie

Další oblíbená potravina, která slouží především jako příloha k obědům. Ačkoliv je červená řepa odborníky doporučovaná a konzumovat by ji měli především ti, kteří chodí darovat krev, jedná se o potravinu, která by nám ve velkém množství mohla spíše ublížit.

Červená řepa je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, ale při větším množství může snižovat krevní tlak. To může být nebezpečné především pro ty jedince, kteří jsou na nízký tlak náchylnější nebo ho mají diagnostikovaný. Kromě toho obsahuje i látky, které mohou způsobovat alergie. Mezi projevy patří klasické symptomy, jako jsou svědění kůže a vyrážka, otoky rtů, úst či krku, případně až horečka.

Zdroje: Science, National Library of Medicine, Style Craze, Kupi, Medical News Today