Medicína

Diabetes v mýtech


Kategorie: Aktuality Cukrovka 
09.květen 2024

Pacientů s diabetem každoročně dramaticky přibývá. V České republice už počet pacientů trpících diabetem překročil alarmující 1 milion. Týká se zhruba 505 tisíc mužů a 514 tisíc žen. Bohužel dalších téměř čtvrt milionu lidí o svém onemocnění vůbec neví a nevěnuje přílišnou pozornost ani varovným příznakům. Ačkoliv cukrovkou na světě trpí 537 milionů lidí, nemoc je stále opředena mýty. Některé jsou úsměvné, zatímco jiné mohou nově diagnostikovaným diabetikům či lidem v prediabetickém stavu skutečně uškodit.

 

Jedním z nejrozšířenějších a zároveň nejnebezpečnějších mýtů o diabetu je, že postihuje lidi, kteří konzumují příliš mnoho sladkostí. Není to úplně pravda. Diabetes 1. typu je autoimunitní onemocnění, které s konzumací cukru nemá mnoho společného. Ani diabetes 2. typu rozhodně není podmíněn jen pojídáním sladkostí. Až polovina případů nemoci je způsobena genetikou, druhá polovina pak celkově nevhodným stravováním a nedostatkem pohybu.

Cukrovka není vázána na věk, může zasáhnout kohokoli. Diabetes 1. typu se často objevuje u dětí a mladých lidí a je výsledkem autoimunitní reakce, nikoli životního stylu nebo věku. Diabetes 2. typu, který byl tradičně spojován se starším věkem, se nyní stále častěji diagnostikuje i u mladších lidí. Za tímto alarmujícím trendem stojí špatná životospráva a nezdravé návyky mladých.

Mnoho lidí možná překvapí, že diabetická dieta se téměř neliší od diet sportovců nebo těch, kteří volí zdravé stravování. Pacient si příležitostně a v malém množství může dopřát v podstatě cokoliv. Obecně však platí, že by diabetici měli omezit příjem cukru a rovnoměrně si ho rozdělit v průběhu dne do jednotlivých jídel. Ke slazení se doporučují spíše alternativní sladidla. Omezit by se měla konzumace tučných a smažených jídel a alkoholu. Obecně lze říct, že by diabetik měl jíst pravidelně, přirozenou a rozmanitou stravu.  

 Léčba cukrovky je komplexní a skládá se z několika postupů. Motivace diabetika ke změně životního stylu, a  dodržování režimových opatření a pravidel, jsou pro léčbu obou typů diabetu klíčové. Důležitou součástí kompenzace diabetu je kromě předepsaných medikamentů také změna životosprávy a pohyb, který právě velké množství nemocných často zanedbává.  Pohyb je klíčovou součástí kompenzace cukrovky, pro pacienty by měl být téměř povinností. Fyzická aktivita snižuje glykemickou hladinu, je ale třeba zohlednit délku a intenzitu pohybu. Pro jistotu je dobré v průběhu cvičení a po jeho skončení několikrát změřit hodnoty cukru v krvi.

Předpoklad, že na cukrovku se neumírá je zcela mylný. Ročně ve spojitosti s diabetem zemře v ČR až 22 000 pacientů. Pravdou je, že díky moderním přístupům a medikaci jsou dnes nejčastější příčinou úmrtí nádorová onemocnění, ale hned za nimi jsou to komplikace cukrovky (ischemická choroba srdeční, srdeční selhání, cévní mozkové příhody).

Při správné léčbě a dodržování lékařských doporučení může být život s diabetem dobře zvladatelný. Důležité dodržovat zdravý životní styl, řídit se pokyny diabetologa a pravidelně kontrolovat hladinu cukru v krvi. Dle TZ

www.insighters.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová