Medicína

Jak také lze účinně bojovat s diabetem


Kategorie: Aktuality Cukrovka 
09.květen 2024

Cukrovka je celosvětově jedním z nejvíce rozšířených vážných onemocnění, které s sebou přináší přidružené zdravotní komplikace. Jen v České republice touto nemocí trpí každý 10. člověk. Nejčastěji jde přitom o diabetes 2. typu, který úzce souvisí s obezitou. Pacienti proto musí kromě medikace často přistoupit zároveň k řízené redukci hmotnosti. Proto úprava životního stylu je důležitým krokem v boji s tímto onemocněním. Dobrou zprávou je, že klinické studie prokázaly možnost remise cukrovky, tedy téměř úplné vymizení příznaků nemoci. Ovšem za dodržení určitých podmínek.

Pokud se pacient léčí s diabetem druhého typu a zároveň trpí silnou nadváhou, doporučují lékaři standardně kromě medikace také výraznou redukci hmotnosti. Té je podle výživového specialisty možné dosáhnout pomocí postupů využívajících velmi nízkého příjmu energie. Konkrétně u low energy diet (LED) je příjem energie 800-1200 kcal denně: Uvedený postup musí však vést specialista seznámený s problematikou na základě pokynů schválených lékařem. Existuje i varianta s ještě nižším příjmem energie, ta je ale standardně využívána pouze v nemocnicích.

Jednou ze studií, které postup využití low energy diet ověřily, byla studie DiRECT. Remisi diabetu 2. typu po 24 měsících udrželo 70 % pacientů neléčených inzulinem, kteří zhubli víc než 15 kilogramů. Studie prokázala, že výraznou změnou hmotnosti lze u vybrané skupiny pacientů neléčených inzulinem dosáhnout remise cukrovky 2. typu.

 V ČR každým rokem přibývá zhruba 60 tisíc nemocných s diabetem a negativní predikce předpokládají, že do roku 2050 se na světě počet diabetiků zdvojnásobí. Průměrné roční náklady na léčbu jednoho pacienta s diabetem se podle Českého statistického úřadu blíží 26 tisícům korun. V rámci republiky je to až 10 % celkových ročních výdajů ve zdravotnictví.

Jedním z kroků úspěšné prevence je pro většinu lidí udržování adekvátní hmotnosti. Pokud se to někomu v dlouhodobém horizontu nedaří a neví si rady, je vždy možné obrátit se na nejbližšího výživového poradce, který nejenže pomůže se sestavením jídelníčku, ale ukáže také cestu, jak změnit životní styl tak, aby byl udržitelný a nedocházelo k jojo efektu.

Vyváženým stravováním a pravidelnou pohybovou aktivitou je možné většině případů vzniku diabetu 2. typu zabránit nebo ho alespoň oddálit o mnoho let. Lékaři proto lidem jednoznačně doporučují dbát na adekvátní tělesnou hmotnost a nastavit si dlouhodobý „udržitelný“ životní styl.

Dietní program - na základě hesla „Spolu kila dolů!“ je základ komplexního výživového programu a úzké spolupráce s výživovým poradcem, který klienta provází po celou dobu redukčního programu, včetně závěrečné stabilizační fáze, kde se klade důraz na dlouhodobé udržení váhy bez jojo efektu.

Program (dříve znám jako Cambridge dieta) je bezpečný, účinný a komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři, který pomáhá osvojit si zdravé stravovací i pohybové návyky, zbavit se nadbytečných kilogramů a nastavit a udržet dobrou mentální a fyzickou kondici. Historie programu sahá až do 70. let minulého století a díky rychlým, dlouhodobě udržitelným výsledkům se stal známým po celém světě.  Viz: www.spolukiladolu.cz

Dle TZ

www.knowcomm.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová