Používáte plata od vajec opakovaně? Pozor na zdravotní rizika

Vejce i s obalem v lednici conzorb / Shutterstock.com

Plata od vajec si často schováváme na nákupy čerstvých vajíček nebo je používáme na sázení mladých rostlinek, abychom šetřili planetu a zbytečně neutráceli. Málokdo si ale uvědomuje zdravotní rizika, která se s tímto návykem pojí. Odborníci se tedy snaží na ně upozornit a v některých zemích dokonce opakované použití zakazují hygienické předpisy. Potenciálních problémů je totiž hned několik.

Přečtěte si také

Psal o něm už Homér: Legendární řecký masový špíz připravíte z jehněčího marinovaného masa

Proč plata raději vyhodit?

Ať už koupíte vejce v supermarketu, na trhu nebo přímo u farmáře, na platech mohou zůstat choroboplodné zárodky. Nejčastěji jde o bakterie, jako je campylobakter nebo salmonela, které způsobují žaludeční a střevní potíže. Zvlášť salmonela je přitom nebezpečná pro malé děti, seniory a osoby se sníženou imunitou, u kterých může v ojedinělých případech vést až k sepsi. Němečtí hygienici tedy mají jasno, podle nich patří obaly od vajec rovnou do koše a poté do kontejneru na papír.

Potravinářským společnostem je dokonce zakázali opakovaně používat a koncovým zákazníkům to doporučují také. „Je potřeba si uvědomit, že vejce jsou velmi citlivé potraviny a skořápky i obaly od nich mohou obsahovat mikroby a bakterie včetně obávané salmonely,“ uvádí zástupci spotřebitelského centra Öko-Test.

Trik s troubou nepomáhá

Lidé jsou vynalézaví, a tak přišli na způsob, jak plata od vajec potenciálně nebezpečných látek zbavit. Vzhledem k tomu, že bakterie zabíjejí vysoké teploty (nad 70 °C), dávají je na 10 minut do trouby rozpálené na 80 až 100 °C. Ani to ale podle Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR) není ideální řešení. Naopak, před podobnými experimenty varuje, protože mohou způsobit požár.

„Obaly od vajec nejsou vhodné pro ohřívání v troubě, protože se vyrábějí z kartonu nebo lepenky a mohou být vysoce hořlavé. A pokud se při vysokých teplotách nevznítí, mohou se roztavit,“ uvedli zástupci BfR pro Öko-Test s tím, že největší riziko představují nějakým způsobem kontaminované obaly, zatímco ty čisté jsou s největší pravděpodobností bezpečné a jejich opětovného používání byste se měli vyvarovat hlavně v domácnostech s kojenci, seniory nebo chronicky nemocnými lidmi.

Sazenice rostoucí v obalu od vajec FotoHelin / Shutterstock.com

Třídit, nebo netřídit?

V Česku platí stejná pravidla jako v Německu, která říkají, že čistá a suchá plata od vajec můžete vyhazovat do kontejneru na papír, zatímco ta zašpiněná patří do směsného odpadu. A pokud se nechcete vzdát jejich opětovného používání, pořiďte si alternativu v podobě plastových obalů. Ty můžete mýt teplou vodou, a dokonce i šetrným čisticím prostředkem. Ani při opakovaném použití by tedy neměl nastat žádný problém.

Zdroj: Kupi, Öko-Test